Zweedse acteur krijgt celstraf in drugszaak

Mikael Persbrandt

Mikael Persbrandt. Foto: Frankie Fouganthin

Mikael Persbrandt kruipt als acteur graag in de rol van harde politieagenten. Maar nu ligt hij zelf overhoop met de wet. De 50-jarige Zweed moet vijf maanden de cel in vanwege zijn rol in een drugszaak.

Persbrandt zou vorig jaar mei 12 gram cocaïne hebben gekocht van een taxichauffeur die in drugs handelde. De dealer is nu samen met tien anderen, onder wie de acteur, veroordeeld. In de zaak ging het om 2 kilo cocaïne en 64 kilo amfetamine die vanuit Nederland naar Zweden waren gesmokkeld.

“Mobieltje slingerde rond”

Tijdens de rechtszitting ontkende Persbrandt, bij monde van zijn advocaat, schuldig te zijn. De cocaïne is nooit gevonden. Maar de politie heeft wel vastgesteld dat de acteur gegevens had gewist van zijn mobiele telefoon. Daartussen zaten het telefoonnummer en een sms van de taxichauffeur. Uit het vonnis blijkt dat er vaker contact was tussen de acteur en de drugshandelaar.

Volgens zijn advocaat zou iemand anders de telefoon van Persbrandt hebben gebruikt tijdens een feest. “Zijn mobieltje slingert altijd rond en hij leent hem graag uit”, luidde het tijdens de zitting.

Twee keer eerder gepakt

Maar het verleden spreekt niet in het voordeel van de steracteur. Hij is al twee keer eerder aangehouden vanwege drugs. In januari 2011 pakten drugsagenten hem bij een razzia op voor de Soap Bar, een bekend restaurant annex nachtclub in Stockholm.

Ook toen ontkende Persbrandt, maar een urineproef liet er geen twijfel over bestaan: hij had “coke” genomen. Dat leverde hem een boete van 13.500 kronen op.

Drie maanden later liep hij opnieuw tegen de lamp. Dit keer werd hij opgepakt bij het Clarionhotel in de hoofdstad, opnieuw met cocaïne in zijn lichaam. Persbrandt bezocht die avond een feest in het hotel waar meerdere scènes uit de film Hamilton waren opgenomen, waarin hij de hoofdrol speelde. Deze aanhouding resulteerde in 15.900 kronen boete.

Deze eerdere straffen hebben nu meegespeeld in het besluit van de rechter om de acteur nu naar de gevangenis te sturen.

In 2005 kwam Persbrandt al eens in het nieuws omdat hij vanwege een alcoholvergiftiging in een ontwenningskliniek zou zijn opgenomen. Het verhaal bleek echter niet te kloppen en de krant Expressen moest toegeven fout te zitten.

Persbrandt nam er geen genoegen mee en stapte naar de rechter, die de krant uiteindelijk dwong 75.000 kronen schadevergoeding aan de acteur te betalen.

Heetgebakerde smeris

Mikael Persbrandt is een van de populairste acteurs in Zweden. Zijn grote doorbraak kwam in 1997 toen hij voor het eerst Gunvald Larsson speelde, de politie-inspecteur in de tv-serie Beck.

De rol van heetgebakerde smeris zat hem als gegoten. Voor velen was hij en niet hoofdrolspeler Peter Haber de trekker van de serie waarvan in 2010 de laatste film verscheen.

Hoewel hij soms ook gevoeliger types speelt, is hij vooral bekend voor het neerzetten van extraverte, explosieve karakters die doorlopend voor problemen zorgen in hun omgeving. Persbrandt verbeeldt eigenlijk alles wat de meeste Zweden níét zijn; wellicht dat hij daardoor zo populair is.

Zijn kwaliteiten zijn ondertussen ook Hollywood niet ontgaan. Zo speelde hij in de twee recente Hobbit-films van Peter Jackson.

Persbrandt is de partner van de in Zweden bekende journaliste Sanna Lundell, een dochter van zanger Ulf Lundell. Ze hebben twee kinderen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,