Is Vellinge de beste gemeente van Zweden?

Vellinge beste gemeente van Zweden?

Hier is men tevreden: Vellinge. Foto: Annika Lundh.

Op zoek naar een woonplaats in Zweden waar alles prima geregeld is? Denk dan eens aan Vellinge. Volgens de inwoners van het plaatsje onder de rook van Malmö is de gemeentelijke service nergens zo goed.

Wie liever in de wildernis woont, maakt met Härjedalen een prima keus. Ook een optie: Vadstena, voor wie houdt van historie en een meer voor de deur. Honderd procent van de inwoners van Härjedalen, Midden-Zweden, en Vadstena, aan het meer Vättern, bevelen hun gemeente aan als woonplaats.

Dit blijkt uit een deze week verschenen onderzoek van Svenskt Kvalitetsindex, een bedrijf dat meningen peilt over tal van onderwerpen.

31.000 interviews

Dit keer keken ze naar de tevredenheid van de Zweden over hun gemeente. Daarvoor werden 31.000 mensen tussen 18 en 79 jaar geïnterviewd. Ze kregen de vraag of ze hun gemeente aan een ander als woonplaats zouden aanbevelen, op grond van hun ervaringen in de voorbije twaalf maanden. Ook moesten ze een cijfer geven tussen 0 tot 100 voor de service die de gemeente biedt.

Alle 290 gemeenten in Zweden kwamen aan bod. Drie gemeenten scoorden bij beide vraagstellingen in de top-10: Vellinge, Hammarö (bij Karlstad in Värmland) en Tyresö (nabij Stockholm). Alle drie relatief rijke gemeenten met een lage werkloosheid, al menen de onderzoekers dat iemands inkomen niet van invloed is geweest op de resultaten.

Härjedalen

Aanbevolen: Härjedalen. Foto: Mikko Nikkinen/imagebank.sweden.se

Aanbevolen

Härjedalen en Vadstena waren de enige plaatsen die door alle geïnterviewde inwoners werden aanbevolen. Tyresö, Vellinge, Lomma, Hammarö, Habo, Åre, Askersund en Gnesta rondden de top-10 af.

Härjedalen, met als belangrijkste plaats Sveg, is vooral bekend vanwege het natuurschoon en als wintersportgebied. Vadstena, met het gelijknamige kasteel, is een van de oudste plaatsen van Zweden.

Natuurlijk waren er ook plaatsen die bij hun inwoners op weinig enthousiasme konden rekenen. De tien gemeenten die het minst werden aanbevolen als woonplaats waren Överkalix, Hultsfred, Skara, Mellerud, Munkfors, Haparanda, Hällefors, Perstorp, Södertälje en als minst populaire gemeente van Zweden, Hagfors.

Behalve Södertälje allemaal kleine plaatsen. Dat wonen in de grote stad niet automatisch aanbevolen wordt, blijkt echter uit de middelmatige scores van Göteborg (88e), Stockholm (143e) en Malmö (199e).

Goede service

De gemeente Vellinge kreeg een rapportcijfer van 77,8 voor service. Ook in de top-10: Bjurholm, Luleå, Höganäs, Hammarö, Ydre, Kumla, Tyresö, Lidköping en als tiende Karlstad.

De hekkensluiters in deze categorie waren Österåker, Jokkmokk, Hällefors, Kiruna, Kungsör, Heby, Munkedal, Grums, Högsby en Orust. Ook hier deden de drie grote steden het maar matig: 110e (Stockholm), 136e (Malmö), 174e (Göteborg).

Volgens Svenskt Kvalitetsindex zijn mensen onder de 29 en boven de 70 jaar het minst geneigd hun woonplaats aan te bevelen aan een ander. Maar het zijn de 70- tot 79-jarigen die de gemeentelijke service het hoogst aanslaan.

Reacties

reacties

Lees meer over:,