Zweden gokt op meer weekendreizigers

Weekenreizigers naar Zweden

Stockholm. Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Het Zweedse toeristenbureau VisitSweden gaat zich meer richten op weekendreizigers uit het buitenland. Ze hopen meer mensen te trekken voor city trips in Zweden, culturele uitstapjes maar ook voor natuurbeleving.

Volgens VisitSweden heeft een op vier potentiële reizigers naar Zweden belangstelling om in het land een lang weekend door te brengen. De favoriete maanden voor zo’n bezoekje zijn april en mei, en de herfstmaanden september, oktober en november.

“De moderne levensstijl in Zweden, gecombineerd met cultuur, maaltijden en entertainment in de grote steden is interessant. Maar in tegenstelling tot de klassieke bestemmingen willen velen ook tijd doorbrengen op het Zweedse platteland voor een korte vakantie”, zegt Thomas Brühl, directeur van het nationale bureau voor toerisme.

De interesse in een weekendje Zweden is het grootst onder inwoners van Noorwegen, Finland, Denemarken, Groot-Brittannië en Italië.

Nu al is in Denemarken een campagne aan de gang om de Denen te porren voor een weekendje Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden. Ook wordt een actie gestart in de regio Oslo, om de Noren naar de westkust, Värmland en Stockholm te lokken.

Buiten het hoogseizoen

“De laatste jaren bevindt het buitenlandse toerisme in Zweden zich op een all-time high en een verlenging van het seizoen draagt bij tot een verdere positieve groei. Door effectieve marketing kunnen we gebruikmaken van de belangstelling buiten het hoogseizoen en meer reizigers naar Zweden trekken”, is de overtuiging van Brühl.

VisitSweden baseert dit op een onderzoek gedaan in elf landen. Het bureau heeft een lijst opgesteld met negen activiteiten waar weekendreizigers in Zweden belangstelling voor hebben.

Bovenaan staat het stadsleven met museums, entertainment en restaurantbezoek. Hierna komt cultuurbeleving (design, kunst, theater, geschiedenis), gevolgd door buitenactiviteiten en natuur. De vierde tot en met negende plaats worden ingenomen door winkelen, culinaire belevenissen, rondreizen, evenementen, spa en wellness, en tot slot een cruise.

Recordaantal buitenlanders

VisitSweden weet zich gesterkt door de overnachtingscijfers van 2013. Toen kwam een recordaantal buitenlanders naar Zweden. Hotels en campings registreerden 53,8 miljoen buitenlandse overnachtingen, bijna een miljoen meer dan in 2012.

De sterkste groei in absolute zin komt van Duitsers. Ook Chinezen, Finnen en Russen weten Zweden in toenemende mate te vinden. Noorwegen en Duitsland zijn de belangrijkste buitenlandse markten voor het toerisme in Zweden. De buitenlandse toeristen besteedden in 2013 meer dan 100 miljard kronen in Zweden.

“Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor Zweden. Er is groot potentieel om de omzet verder te verhogen. Uit onze analyses blijkt dat 28 miljoen mensen de komende drie jaar naar Zweden willen reizen, en 10 miljoen van hen bevinden zich in Duitsland”, zegt Thomas Brühl van VisitSweden.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,