Kent, de meest Zweedse popgroep van Zweden

Kent - Zweedse popgroep

Luister naar Kent en je hoort Zweden. Foto: Jon Åslund

Kent, wie kent ze niet? Hoewel tamelijk onbe…kend in Nederland en België, is Kent de populairste popgroep van Zweden, en ook heel succesvol in de rest van Noord-Europa.

Vandaag verscheen hun nieuwe album Tigerdrottningen, hun elfde langspeler sinds het prille begin in 1990, toen nog onder de naam Jones & Giftet. Hun eerste album kwam in 1995. Nu is iedere nieuwe plaat een evenement in Zweden. Ook regionale kranten die voor cd’s van andere artiesten nooit meer dan een half kolommetje reserveren, pakken uit met een volle pagina over Tigerdrottningen.

De groep besloot onlangs zelfs haar eigen festival te beginnen: op 1 juni in Göteborg en 15 juni in Stockholm wordt het Kentfest gehouden, waarbij Kent natuurlijk “top of the bill” is. De andere artiesten zijn door de groep zelf uitgekozen.

Gereserveerd én commercieel

Kent is heel Zweeds, in alle opzichten. Niet alleen omdat de groep uit Eskilstuna komt, een echte doorsneestad naar Zweedse begrippen, of omdat ze in de eigen taal zingt, maar vooral ook qua geluid, sfeer en boodschap.

Hoewel kenners er de invloed van Britse “alternatieve” artiesten als New Order en Radiohead in horen, staat de verzorgde klank van Kent niet ver van de commerciële popmuziek die Zweden groot heeft gemaakt als muzieknatie. Je kunt Kent zonder probleem op de radio draaien.

Er zitten stevige discobeats in en het is dus muziek waarop je kunt dansen, maar tegelijkertijd worden de nummers nooit uitbundig. Ook ruige gitaren vind je niet bij Kent. Hun muziek is eigenlijk gereserveerd als een rechtgeaarde Zweed, en heeft dezelfde zwaarmoedigheid die je in tal van Zweedse films tegenkomt.

Maatschappijkritiek

Maar Kent is meer dan melancholie verpakt in prettig in het gehoor liggende pop. De groep zingt niet alleen over persoonlijke, soms nogal vage gevoelens.

In de nieuwe single La Belle Epoque (zie video) schildert Jocke Berg, de voornaamste liedjesschrijver van Kent, bijvoorbeeld een allesbehalve flatterend portret van Zweden. Volg de tekst en Zweden is opeens een stuk minder aantrekkelijk als emigratieland. Eerder al keerde de groep zich nadrukkelijk tegen de commercialisering van de welvaartsstaat.

Ook dat wordt in Zweden erg gewaardeerd: het uiten van maatschappijkritiek, zeker als die wordt verpakt in radiovriendelijke popliedjes waaraan niemand zich een buil kan vallen.

Geen wonder dat Jocke Berg inmiddels ook door anderen wordt ingehuurd als componist. Zo was hij twee jaar geleden verantwoordelijk voor Händerna mot Himlen van Petra Marklund, een enorme hit in Zweden die alle kenmerken van het Kent-geluid heeft.

2,3 miljoen

Eind jaren negentig probeerde Kent ook het buitenland voor zich te winnen door van twee platen Engelstalige versies uit te brengen. In 1999 gingen ze zelf in Amerika op tournee samen met The Cardigans, destijds de populairste groep van Zweden.

Het buitenland liet zich echter niet overtuigen van de kwaliteiten van Kent. In het Engels klonk de groep niet Zweeds genoeg om bijzonder te zijn. Kent besloot zich te concentreren op Scandinavië, al is ze sporadisch ook elders op concertpodia te zien.

Die keuze heeft de groep geen windeieren gelegd. Concerten zijn altijd uitverkocht en er zijn zelfs exposities gehouden over het leven en werk van Kent. Intussen zijn er 2,3 miljoen langspelers van ze verkocht: een enorm aantal in dit kleine gebied. Tigerdrottningen gaat daar ongetwijfeld een heleboel exemplaren aan toevoegen.

Reacties

reacties

Lees meer over: