Zweden versoepelt verblijfsrecht EU-burgers

Zweden versoepelt verblijfsrecht eu-burgers

Een persoonsnummer, aan te vragen bij Skatteverket, volstaat nu. Foto: Fredo/Flickr.com

EU-burgers die in Zweden willen wonen, werken of studeren hoeven voortaan geen verblijfsrecht meer aan te vragen bij de Zweedse immigratiedienst. Ze kunnen na aankomst rechtstreeks naar de belastingdienst voor de aanvraag van een persoonsnummer.

Tot dusver waren Nederlanders, Belgen en andere EU-burgers bij emigratie naar Zweden verplicht om bij de immigratiedienst Migrationsverket verblijfsrecht aan te vragen. Anders was het niet mogelijk om een persoonsnummer te krijgen.

In de praktijk werkte dit niet goed. De belastingdienst Skatteverket kende vaak al een persoonsnummer toe voordat Migrationsverket over het verblijfsrecht besliste. Dat kon omdat de voorwaarden voor persoonsnummer en verblijfsrecht grotendeels dezelfde waren.

In de nieuwe regeling is een gang naar Migrationsverket niet meer nodig. Dit voorkomt dubbel werk en wachttijd.

Uitzonderingen

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de regel. Partners of kinderen van een EU-burger die zelf geen EU-nationaliteit hebben, moeten nog wel naar Migrationsverket. Ze krijgen een verblijfskaart als ze kunnen aantonen dat hun EU-gezinslid over voldoende middelen beschikt om in Zweden te kunnen leven.

Ook wie als niet-Zweedse EU-burger wil gaan samenwonen met een Zweed(se), moet naar Migrationsverket. Dan is een verblijfsvergunning nodig, tenzij hij of zij werkt, studeert of over eigen kapitaal beschikt.

Persoonsnummer

Voor de meeste Nederlanders en Belgen die naar Zweden willen emigreren, zal een bezoek aan Skatteverket nu de eerste stap zijn.

Een Zweeds persoonsnummer is essentieel voor wie in Zweden wil wonen of werken. Het is feitelijk een belastingnummer, maar wordt ook door veel bedrijven gebruikt om klanten te identificeren.

Zo kan het een hele toer zijn om een hypotheek of zelfs maar een telefoonaansluiting te krijgen zonder persoonsnummer. Ook is het vaak niet mogelijk om iets te kopen bij Zweedse internetwinkels als men geen persoonsnummer heeft.

Een persoonsnummer verkrijgen is in de regel geen probleem als iemand werk heeft, een eigen bedrijf start of studeert. Wie het nummer op deze manier krijgt, kan zich aanmelden bij Försäkringskassan. Dit is de sociale zekerheidsmaatschappij van Zweden die als ziekenfonds fungeert, maar onder meer ook kinderbijslag uitkeert.

Eigen middelen

Lastiger wordt het als een EU-burger in Zweden aankomt met alleen maar eigen middelen. Hieronder wordt kapitaal, pensioen of spaargeld verstaan.

Skatteverket kan dan een persoonsnummer geven als de aanvrager aantoont over een dekkende ziektekostenverzekering te beschikken die een jaar geldig is. Hiervoor bestaan formulieren die kenmerken dragen als S1, E106, E109 of E121, afhankelijk van de situatie. Zulke formulieren zijn aan te vragen bij de verzekeraar of het ziekenfonds. In de praktijk ontstaan hierdoor vaak problemen omdat Nederland zulke formulieren niet verstrekt in deze gevallen.

Een persoonsnummer kan worden aangevraagd door een bezoek te brengen aan het dichtstbijzijnde kantoor van Skatteverket. Op hun website staat meer informatie over verblijfsrecht in het Engels. Of lees dit artikel in het Nederlands.

Reacties

reacties