Zweden wil Armeens meisje van 2 uitwijzen

Zweden wil meisje van 2 uitwijzen

Kinderen zijn vaak de dupe van uitwijzing. Archieffoto: Tyler Olson

Zweden klopt zich graag en niet onterecht op de borst voor haar vluchtelingenpolitiek. Maar er zijn ook misstanden. De rechter besloot deze week een Armeens meisje van 2 uit te wijzen.

Maria Gevokiyan heeft met haar grote donkere ogen de harten gestolen van veel Zweden. De aanleiding is echter niets om verheugd over te zijn. Het 2-jarige meisje wordt uitgewezen naar Armenië, een land waar ze nooit geweest is. Dit geldt ook voor haar twee jaar oudere broer die in een ander pleeggezin woont, maar vooralsnog buiten de publiciteit blijft.

Maria werd geboren in Zweden. Haar Armeense ouders, die in 2010 naar Zweden kwamen, hadden destijds ernstige psychische problemen en konden niet voor de baby zorgen. Dus werd ze een week na de geboorte in een pleeggezin geplaatst, de familie Marklund in het dorp Blåsmark nabij Piteå, Noord-Zweden. Daar is Maria opgegroeid, als kind in een gewoon Zweeds gezin.

Maar nu heeft de rechtbank na een lange procedure besloten dat de biologische ouders van Maria niet in Zweden mogen blijven. Dit betekent dat ook Maria en haar broer het land moeten verlaten.

De familie Marklund, die Maria als haar eigen kind is gaan beschouwen, is natuurlijk geschokt. Het kind heeft een onzekere toekomst bij haar eigen ouders. Pleegvader Jens Marklund zei op de Zweedse televisie te vrezen dat Maria en haar broer daar in een kindertehuis zullen belanden.

Protestactie

Het dramatische verhaal heeft bij velen kwaad bloed gezet. Op Namninsamling.se werd een petitie gestart om het kind in Zweden te houden. Vandaag waren daar ruim 2200 handtekeningen op verzameld. Gisteren gingen in Piteå naar schatting vierhonderd mensen de straat op voor een demonstratie. Ook is er een Facebook-groep opgericht, met nu ruim 2800 leden, die de uitwijzing wil voorkomen.

Pleegmoeder Lisa Marklund stelde tegenover de krant Kuriren niet te weten hoe het nu verder gaat, maar zei ook niet op te geven.

Geen bewijzen

De biologische moeder van de kinderen is omschreven als zwaar depressief en verblijft al enkele jaren in een psychiatrische inrichting. De biologische vader zorgde eerder voor de zoon, maar was in de ogen van de Zweedse autoriteiten niet in staat om voor het kind te zorgen.

De man zou in Armenië zijn gemarteld door de Armeense veiligheidsdienst. De vrouw vertelde dat zij en haar zoon daar zijn mishandeld en bedreigd. Maar de Zweedse immigratiedienst Migrationsverket vond geen bewijzen. De familie is nu uitgeprocedeerd.

Een woordvoerder van Migrationsverket heeft laten weten dat ze kinderen niet kunnen scheiden van hun ouders in een asielprocedure. Volgens de immigratiedienst is er kans dat de vader straks voor de kinderen kan gaan zorgen. Als dat niet lukt, is het de verantwoordelijkheid van de Armeense overheid om voor een oplossing te zorgen, luidt het.

Actie op vliegveld

Wellicht kan een concrete actie van Zweedse burgers nog een verschil maken. Enkele weken geleden voorkwamen leden van het netwerk Ingen Människa är Illegal dat een man naar Iran werd uitgewezen.

Ze voerden actie op het vliegveld in Östersund en probeerden de startbaan op te gaan om te verhinderen dat de man het vliegtuig kon bereiken waarmee hij zou vertrekken. In het toestel riep een passagier anderen op om de veiligheidsgordel niet om te doen zodat het vliegtuig niet kon starten. Uiteindelijk vertrok de vlucht zonder de man uit Iran.

Reacties

reacties