Kort nieuws uit Zweden

Meer teken in Zweden

In 2014 worden meer teken in Zweden verwacht. Foto: Sebastian Kaulitzki

Wat gebeurde er nog meer deze week? Kort nieuws uit Zweden:

Meer teken verwacht in 2014

Vorig jaar werden in Zweden 209 gevallen van TBE geregistreerd, een virusziekte die het gevolg kan zijn van tekenbeten. Dat zijn er 78 minder dan in 2012. De meeste gevallen doken op in de regio Stockholm, gevolgd door Södermanland en Uppsala. Maar de cijfers zouden dit jaar wel eens flink hoger kunnen uitvallen. Vanwege de zachte winter en milde lente worden dit jaar aanzienlijk meer teken verwacht dan in 2013.

Dood 8-jarige schokt Karlskrona

Een 30-jarige vrouw en een 31-jarige man in Karlskrona zitten vast vanwege de dood van het 8-jarige meisje dat bij ze inwoonde. Het kind werd op 30 april zwaar mishandeld aangetroffen en overleed kort erna. Al op Goede Vrijdag werd de politie gealarmeerd, maar in plaats van de woning te bezoeken, stuurde die een fax naar het maatschapppelijk werk. De melding bleef vanwege verlof een week liggen. De ouders van het kind leven in Gaza en hoorden pas na twee dagen van het overlijden.

Zweden worden ondernemender

Het aantal startende ondernemers in Zweden was in april 2,5 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In totaal registreerde Bolagsverket 5844 nieuwe bedrijven, tegenover 5710 een jaar eerder. Vooral het aantal aktiebolag (vergelijkbaar met BV of BVBA) nam toe, met 6,8 procent. Het is nu de populairste ondernemingsvorm. Het aantal eenmanszaken loopt daarentegen terug.

Kosten bostadsrätt mogelijk omhoog

Het bewonen van een bostadsrätt (woningen die je verwerft door de aanschaf van woonrecht) kan in Zweden gevoelig duurder worden. Verenigingen van bostadsrätter mogen voortaan geen progressieve afschrijvingen meer doen in de boekhouding. Dit betekent dat de maandelijkse bijdrage die bewoners aan de vereniging betalen mogelijk fors omhoog gaat, afhankelijk van de vereniging met wel 40 procent, is de schatting.

Reacties

reacties