Zweden hoopt dat Sanna Eurovisie wint

Sanna Nielsen, Eurovisie, Zweden

Sanna Nielsen tijdens repetitie deze week. Foto: Sander Hesterman (EBU)

Gaat Sanna Nielsen het Eurovisie Songfestival winnen of niet? Voor Zweden is de liedjeswedstrijd een uiterst serieuze zaak. En volgens fans van het festival heeft het liedje Undo echt een kans.

In Nederland en België wordt het Eurovisie Songfestival meestal wat lacherig benaderd. Het is “kitsch” of “camp” en je moet het vooral niet ernstig opvatten. “Het is maar een wedstrijd”, immers.

Dat is in Zweden wel anders. De nationale voorronde heet Melodifestivalen en kluistert elk jaar minstens drie miljoen Zweden aan het scherm, zes zaterdagen lang. Het is altijd weer het best bekeken programma op de Zweedse tv.

Alle liedjes die eraan meedoen worden geanalyseerd in de kranten. De uitzendingen krijgen uitgebreidere recensies in de media dan een verkiezingsdebat tussen lijsttrekkers. Presentatoren worden op het rooster gelegd alsof ze politici zijn. Als ze al te melig zijn, zoals dit jaar, spreekt menigeen er schande van.

Iedereen gelijk

De liedjeswedstrijd heeft politieke dimensies. Waar in de Benelux vaak, met de tong in de wang, wordt gezinspeeld op de populariteit van het festijn in de gayscene, daar blijft dit onaangeroerd in Zweden, want daarover praten is niet politiek correct. In plaats daarvan zijn er wel persmensen die zich zorgen maken als zingende mannen meer stemmen krijgen dan zingende vrouwen.

Alles en iedereen moet immers gelijk zijn in Zweden. En dus schamen ook artiesten uit de heavy metal scene of de “alternatieve” muziekwereld zich niet voor deelname aan het festival. Hardrockers, emo-meisjes, disco queens, kleinkunstenaars, schlagerzangers en de onvermijdelijke Idool-idolen; ze staan er allemaal broederlijk naast elkaar.

Muziekindustrie

De obsessie van Zweden is vermoedelijk terug te voeren op de Eurovisiewinst van Abba, nu veertig jaar geleden. Hun nummer Waterloo zette Zweden op de kaart als muziekland. Er volgden in de decennia erna nog enkele zeges van de Scandinaviërs, de laatste keer in 2012 met Euphoria van Loreen.

Tegenwoordig doen tal van Amerikaanse artiesten in de jacht op succes een beroep op Zweedse liedjesschrijvers, en is het eerder regel dan uitzondering dat er meerdere Zweedse producties in de Amerikaanse top-10 staan. De Zweedse muziekindustrie blijft ook maar groeien. In 2012 werd er 7,4 miljard kronen omgezet, alleen al 17 procent meer dan het jaar ervoor.  De economische dimensie van het festijn mag evenmin worden onderschat.

De winnaar van Melodifestivalen vertegenwoordigt Zweden in het Europese festival. Maar meedoen is voor velen belangrijker dan winnen. Zingen op Melodifestivalen is immers het beste promotiemiddel voor een loopbaan op eigen bodem. Een groot aantal liedjes wordt daarom gewoon in het Zweeds gezongen. Die zijn kansloos in Europees verband, maar voor artiesten die zich op de Zweedse markt richten maakt dat niets uit.

Fout in belichting

Sanna Nielsen heeft er echter nooit een geheim van gemaakt dat ze wél wilde winnen. De 29-jarige Skånse deed dit jaar voor de zevende keer mee aan de nationale voorronde. Zes keer haalde ze de finale, maar niet de eerste plaats. Dit jaar was het wel raak, met Undo. Vanavond staat ze in de halve finale in Kopenhagen.

Een internationaal netwerk van Eurovisiefans heeft het liedje zelfs als grote favoriet voor de eindzege uitgeroepen. Ook de bookmakers geloven in haar kans. Maar eerst moet de finale op zaterdag worden gehaald. Dat betekent dat de kaap voor de halve finale moet worden genomen.

De vakjury gaf gisteren al punten tijdens de generale repetitie; de uitslag daarvan wordt vanavond pas bekend. Helaas voor Sanna was er tijdens haar optreden een technisch probleem met de belichting. De Zweedse delegatie, steevast geleid door de vroegere kapper en ex-Melodifestivalen-winnaar Christer Björkman, tekende protest aan. Nu moeten de Zweden maar hopen dat de vakjury de belichtingsproblemen niet aan Zweedse klunzigheid zal wijten.

Undo My Sad… Que?

De verwachtingen zijn dus hooggespannen. En toch lijkt de belangstelling dit jaar wat minder dan vorige jaren. De finale van Melodifestivalen in maart trok een miljoen minder kijkers dan de finale van 2013. Nog altijd keek één op drie Zweden, meer dan naar welk ander programma dan ook, maar toch…

Een mogelijke reden is dat het deelnemersveld volgens velen dit jaar niet het niveau haalde van eerdere edities. En eerlijk is eerlijk, ook Undo is welbeschouwd weinig meer dan een doorsnee-Eurovisieballade. Het heeft niet de dynamiek van Euphoria noch het moderne geluid. En de koele professional Sanna Nielsen, in de media nogal eens een “tant” (taart) genoemd, is de regelrechte tegenpool van de exotische neohippie Loreen.

Daar komt bij dat het refrein van Undo geen reclame is voor de Engelse taalvaardigheid van de Zweden. “Undo my sadness” kun je zingen, maar “Undo my sad” klinkt een native speaker als onbegrijpelijk of, op zijn best, als stripboeken-Engels in de oren. Gelukkig voor Sanna en Zweden vormen de native speakers een minderheid tijdens het Eurovisie Songfestival.

Reacties

reacties