Pretpark Liseberg met nieuwe achtbaan Helix

Helix in Liseberg

De achtbaan Helix. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Het pretpark Liseberg, het grootste van Noord-Europa, heeft een nieuwe attractie. Op de achtbaan Helix wordt gereden met een snelheid van 100 kilometer en de waaghalzen die dit aandurven, leggen een deel van het traject ondersteboven af.

Het nieuwe seizoen van het amusementspark in Göteborg begon twee weken geleden met de ingebruikname van Helix. Het traject van de achtbaan is 1,4 kilometer lang en een ritje duurt amper twee minuten.

Het gaat dus snel, en wel meteen vanaf het begin. Al direct na vertrek storten de wagentjes zich in de diepte. Zeven keer gaan de maximaal twintig passagiers op en neer. Niet verwonderlijk dus dat menigeen na twee minuten met een draaierig hoofd en trillende benen de attractie verlaat. Maar achtbaanfanaten zijn enthousiast. Volgens velen is Helix een van de beste in zijn soort.

Liseberg heeft flink geïnvesteerd in de nieuwe attractie. Helix, de vierde achtbaan op het terrein, kostte 240 miljoen kronen om te bouwen. Maar met circa drie miljoen bezoekers per jaar hoeft de gemeente Göteborg, die het park in eigendom heeft, zich niet veel zorgen te maken over de vraag of de investering kan worden terugverdiend.

Liseberg is een verplicht nummer voor Zweedse gezinnen met kinderen. Niet elk jaar natuurlijk, maar toch minstens één keer tijdens de kinderjaren.

Meer dan 37 attracties

Pretpark Liseberg, Gothenburg

Helix. Foto: Stefan Karlberg/Liseberg

Het pretpark, met 37 attracties binnen de omheining, profileert zich steeds breder. Zo is vandaag het startschot gegeven voor Lisebergs Trädgårdsdagar, ofwel de tuindagen. Dit is met 3000 vierkante meter de grootste openluchtbeurs van West-Zweden. Tot en met zondag is er van alles te zien wat met tuinen en tuinaanleg te maken heeft.

Andere evenementen dit seizoen zijn het skateboardfestijn Skate på Liseberg (5-8 juni) en het Regnbågsgala (28 mei), een muzikaal gala waarmee het amusementspark bijdraagt aan het West Pride-festival dat in Göteborg aan de gang is.

Daarnaast zijn er nog tal van concerten in Liseberg, waaronder reggaelegende Bunny Wailer (26 juni), het Newyorkse rockicoon Patti Smith (30 juli) en de Zweedse boysband The Fooo (23 augustus).

Liseberg is dagelijks open tot en met zondag 17 augustus, daarna nog enige tijd in weekenden en tijdens bijzondere gelegenheden. Het pretpark ligt middenin Göteborg, langs de E6. Meer informatie is te vinden op de website.

Reacties

reacties