Kort nieuws uit Zweden

Maakt vliegtuiglawaai dik?

Is wonen bij een vliegveld ongezond? Foto: Joakim Knutsson

Wat gebeurde er nog meer deze week in Zweden? Een selectie uit het Zweedse nieuws.

Vliegtuiglawaai maakt dik

Het lawaai van vliegtuigen kan leiden tot overgewicht. Dat beweren onderzoekers van de medische universiteit Karolinska Institutet in Stockholm. Tien jaar lang volgden zij in totaal 5000 mensen in de regio Stockholm, onder wie inwoners van Sigtuna waar Zwedens grootste vliegveld Arlanda ligt. Wie dicht bij een vliegveld woont, heeft meer last van stress en slaapstoornissen. Die factoren verhogen de kans op overgewicht. De kans neemt verder toe als iemand niet verhuist en ook in het beroepsleven stress beleeft.

Ministers zijn altijd gezond?

Zweedse ministers lijken te blaken van gezondheid: sinds 2010 heeft zich geen enkele ook maar een dag ziekgemeld. In werkelijkheid blijven ze soms wel thuis wegens ziekte, meldt de krant Dagens Nyheter. Maar omdat ze zich niet officieel ziek melden, wordt er geen loon ingehouden. Wie ziek is in Zweden, krijgt de eerste dag namelijk niet uitbetaald. Voor premier Reinfeldt komt dat neer op 4645 kronen. De oppositie eist nu een debat.

Cultuurprijs voor Chuck Berry

De legendarische rocker Chuck Berry en regisseur Peter Sellars krijgen dit jaar de Polar Prize, de belangrijkste muziekprijs van Zweden. De 87-jarige Amerikaan Berry geldt als een van de grondleggers van de rock ’n roll en vierde zijn eerste hit al in 1955.  Sellars (56) is bekend vanwege zijn innovatieve benadering van klassieke en moderne opera. Laureaten van de Polar Prize krijgen ieder 1 miljoen kronen.

Pensioensysteem onder druk

Zweden heeft zeker tot 2035 extra geld nodig om de pensioenkosten te kunnen dekken. Volgens een prognose van de overheidsdienst Pensionsmyndigheten komt er via de pensioenpremies te weinig geld binnen. In een pessimistisch scenario zou er zelfs tot 2064 een tekort kunnen zijn. De oorzaak heeft vooral te maken met veranderingen in de bevolking. Zweden kende, zoals veel landen, een geboortegolf na de Tweede Wereldoorlog. Die mensen zijn nu met pensioen. Ook worden de Zweden steeds ouder, wat extra druk zet op de pensioenen.

Deur van lijkenhuis gestolen

Een macabere diefstal in het Smålandse Torsås: iemand heeft daar de koperen deur van het lijkenhuis van de kerk gestolen. De conciërge ontdekte de diefstal vorige week vrijdag. Om te voorkomen dat dieren of kinderen het lijkenhuis binnen zouden wandelen, is meteen voor een provisorische vervanging gezorgd. Overigens stonden er op dat moment geen kisten in de koelruimte. De vicaris van de kerk vermoedt dat de dieven op het koper uit waren. Koperdiefstal komt ook in Zweden veel voor.

Baan vinden steeds lastiger

Het wordt steeds moeilijker voor werklozen in Zweden om een baan te vinden. Dat signaleert het Zweedse arbeidsbureau Arbetsförmedlingen in haar jaarlijkse rapport over de arbeidsmarkt in Zweden. Volgens Mats Wadman van het arbeidsbureau neemt het aantal “mensen die ver van de arbeidsmarkt af staan” en die zich als werkzoekende inschrijven almaar toe. Hierbij gaat het om laagopgeleiden, buitenlanders, ouderen en mensen met een functiebeperking. Er moet veel werk worden verricht voordat zij een kans maken op de arbeidsmarkt, luit de conclusie.

Reacties

reacties