Filmmaker Malik Bendjelloul overleden

Zweedse filmmaker Malik Bendjelloul

Malik Bendjelloul is dood. Foto: Zweeds consulaat New York

De cultuurwereld rouwt om de dood van Malik Bendjelloul. De Zweedse filmmaker won vorig jaar een Oscar voor de documentaire Searching for Sugar Man, over een Amerikaanse zanger die een grote ster werd in Zuid-Afrika ten tijde van de apartheid.

Bendjelloul overleed gistermiddag rond half vijf in Stockholm. Hij was pas 36. Volgens de familie gaat het om zelfmoord en leed Bendjelloul sinds enige tijd aan een depressie.

“Ongelooflijk tragisch”, meldt Anna Serner van het Zweeds Filminstituut in Aftonbladet. “Ik denk in de eerste plaats aan zijn naasten, maar dit is een groot verlies voor heel Zweden en de filmwereld.”

Eva Beckman, cultuurchef van de televisiezender SVT, noemt Bendjelloul “het grootste tv-talent dat ik ooit in mijn tijd bij SVT heb ontmoet.”

Financier haakte af

Malik Bendjelloul werd geboren in het Zuid-Zweedse Ystad als zoon van een Algerijnse arts en een Zweedse vertaalster. Hij groeide op in Ängelholm en speelde toneel als kind. Zo acteerde hij in de tv-serie Ebba och Didrik.

Later studeerde Bendjelloul media en film in Kalmar. Als freelance filmmaker en journalist maakte hij reportages voor het SVT-cultuurprogramma Kobra. Vier jaar lang werkte hij aan de documentaire Searching for Sugar Man die uiteindelijk in 2012 verscheen.

Niet zonder of slag stoot, zoals Bendjelloul op de Zweedse radio vertelde. “Toen de film voor 90 procent klaar was en ik drie jaar lang had gemonteerd, meldde de voornaamste financier plotseling dat de film shit was. Hij zou niet voldoen aan de eisen van het witte doek.”

Met geleend geld van vrienden en bekend werd het project alsnog tot een goed einde gebracht. En hoe: de film maakte Bendjelloul op slag international bekend en won tal van prijzen.

Vergeten zanger

Searching for Sugar Man gaat over de Amerikaanse zanger Sixto Rodriguez. Hij maakte twee platen in het begin van de jaren zeventig maar raakte vervolgens in de vergetelheid. Althans in eigen land: in Zuid-Afrika, destijds het land van de apartheid, was zijn werk een groot succes.

Het bijzondere is dat Rodriguez pas eind jaren negentig van zijn populariteit in Zuid-Afrika hoorde, toen de apartheid was afgeschaft.

Searching for Sugar Man kreeg wereldwijd juichende recensies en werd vorig jaar beloond met een Oscar voor de beste documentaire. Er was overigens ook kritiek. Zo zou Bendjelloul het verhaal al of niet bewust geromantiseerd hebben door de successen van Rodriguez in Australië te verzwijgen.

De film heeft ook Rodriguez geen windeieren gelegd: zijn loopbaan werd opnieuw gelanceerd. Volgens zijn manager treedt hij nu op in zalen met tienduizenden fans.

Wereldnieuws

Het overlijden van de jonge filmmaker is wereldnieuws. Media over de hele wereld berichten erover.

Bendjelloul werkte de laatste tijd aan een nieuwe documentaire over Lawrence Anthony, een Zuid-Afrikaanse schrijver die in zijn boek The Elephant Whisperer over zijn bijzondere relatie met olifanten verhaalde.

“Hij was een fantastisch mens. Hij had een ongelooflijke energie en verspreidde blijheid en leven. Hij had ook een fantasie zoals weinig anderen”, zegt Kristoffer Lundström van het tv-programma Kobra tegen Expressen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,