Zweden plannen hun vakanties met Google

Vliegveld Landvetter. Zweden plannen vroeg.

Vliegveld Landvetter. Zweden plannen vroeg. Foto: Swedavia

De Zweden plannen hun vakanties steeds vroeger en gebruiken hiervoor vooral Internet. Volgens een onderzoek van het Zweedse bureau TNS Sifo en vliegveldexploitant Swedavia heeft 72 procent van de mensen al meer dan drie maanden voor vertrek de reis geregeld.

De Zweden houden van zekerheid. Ook bij het regelen van hun vakantie zorgen ze ervoor dat alle schaapjes tijdig op het droge zijn. Last minute reizen zijn in Zweden dan ook niet populair.

In totaal 30 procent van de Zweden beslist al zes maanden voor de vakantie waar de reis heen gaat; 42 procent beslist drie tot zes maanden voor vertrek. Samen maakt dit 72 procent, drie procent meer dan in 2012 toen een vergelijkbaar onderzoek werd gehouden.

Nog eens 21 procent beslist een tot drie maanden voordien en maar 7 procent neemt in de laatste maand een beslissing.

Dromen met Google

Internet wordt intensief gebruikt om research te doen naar hotels en om de beste prijzen te vinden. Bestemmingen worden via Google gevonden. Ook reisblogs worden veelgelezen en er wordt naar video’s van het hotel gekeken.

“De reisbeleving begint lang voordat het vliegtuig opstijgt”, concludeert marketingchef Michael Persson Gripkow van Swedavia. “We zijn er tegenwoordig aan gewend dat alles vlug moet gaan en op een efficiënte manier, maar het plannen van een reis mag tijd kosten. We willen tijd om te dromen, leven met een vooruitzicht, graag meerdere maanden lang.”

Reizen met kinderen

De ijverigste planners zijn te vinden in de leeftijdsgroep 30-49 jaar. Zij gunnen zich de meeste tijd. Waarschijnlijk komt dat omdat zij vaak met kleine kinderen reizen, wat een langere voorbereiding eist. Zij kiezen ook het meest voor typische familiebestemmingen. Daarnaast blijken ook jonge vrouwen hun reizen ruimer van tevoren voor te bereiden dan jonge mannen.

Verder zijn er provinciale verschillen. Circa 47 procent van de inwoners van de provincies Västra Götaland en Halland plannen meer dan een half jaar voor vertrek, gevolgd door de provincies Kalmar (39 procent) en Norrbotten (37 procent).

Reacties

reacties