Banenplan voor Zweedse jongeren blijkt flop

Jeugdwerkloosheid in Zweden

Een op vier Zweedse jongeren is werkloos. Foto: Cathy Yeulet

De Zweedse regering is alweer in verlegenheid gebracht. Maar liefst 5000 nieuwe banen voor jonge werklozen werden er voor dit jaar beloofd. Maar televisiezender SVT zegt dat het er maar 87 zijn geworden.

Het zijn zware tijden voor de regering-Reinfeldt.  Coalitie en oppositie liggen overhoop over Defensie en daarnaast blijven de problemen in het onderwijs een heet hangijzer.

Er is deze week ook volop geruzied over de vraag of premier Reinfeldt nu wel of niet de aankoop goedkeurde van het Nederlandse Nuon door de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall in 2009. Die transactie heeft Zweden al 37,5 miljard kronen gekost. Reinfeldt legt de schuld voor dat fiasco bij de vroegere minister Maud Olofsson.

De centrumrechtse coalitie ziet haar aanhang fors slinken in de opiniepeilingen. De kans dat er een derde regering-Reinfeldt komt wordt almaar kleiner. En nu is er het volgende probleem.

Banen voor jongeren

In 2012 lanceerde het kabinet een ambitieus plan om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Jongeren zonder werkervaring zouden via speciaal gecreëerde banen kennis kunnen maken met diverse beroepen. Ze kregen dan 75 tot 85 procent van het minimumloon zoals dat is vastgelegd in de CAO voor de bewuste functies, plus een opleiding.

Hiervoor ging de regering een samenwerking aan met vakbonden en werkgevers. Bedrijven hoefden dan minder sociale premies te betalen. Het banenplan zou Zweden 2,1 miljard kronen kosten.

Schaamte

Voor 2014 stonden er 5000 banen gepland en op termijn zou het plan zelfs 30.000 nieuwe banen scheppen. Maar enkele maanden geleden al werd het aantal voor dit jaar bijgesteld naar 2000. Onderzoek van de staatszender SVT laat nu zien dat er tot dusver maar 87 van zulke jobs zijn.

En met de banen die er zijn, gaat ook niet alles op een even fraaie manier. Zo bericht SVT van een 23-jarige vrouw die een van deze jobs kreeg aangeboden na eerder op dezelfde werkplek als invalskracht te hebben gewerkt. Als invalskracht verdiende ze naar eigen zeggen soms twee keer zoveel.

Vakbondsman Karl-Petter Thorvaldsson heeft laten weten dat alle betrokkenen zich moeten schamen. “We hadden veel meer moeten doen. Het gaat hier immers om onze werkloze jongeren.”

Ook het arbeidsbureau Arbetsförmedlingen, dat werkgevers zou betalen voor de jobs, is ontevreden en steekt de hand in eigen boezem. Een woordvoerster zegt dat ze meer hadden kunnen doen om werkgevers te informeren. Soledad Grafeuille van Arbetsförmedlingen zegt tegen SVT dat er wel 800 bemiddelaars zijn opgeleid om dit soort jobs te regelen.

Ruim een op vier is werkloos

De jeugdwerkloosheid is een groot probleem in Zweden. In maart zaten 171.000 jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos thuis. Dit betekent dat 26,9 procent van de Zweedse jongeren geen werk heeft.

De flop van het banenplan is koren op de molen van de oppositie. Die geeft de werkloosheid al veel aandacht in de verkiezingscampagne. In september kiest Zweden een nieuw parlement.

Reacties

reacties