Zweedse koeien gedood door steekvliegen?

Koeien in Zweden

Koeien in een Zweeds weiland. Foto: Allan Wallberg

Kan een steekvlieg een koe doden? Ja, zeggen experts in Zweden. Mogelijk is een zwerm van deze insekten verantwoordelijk voor de dood van vijf koeien in Värmland.

Een vertwijfelde boer in Zakrisdal bij Karlstad zag vorige week zijn koeien voor zijn ogen in elkaar zakken. In totaal veertien dieren werden ziek, vijf gingen er dood.

Dierenartsen dachten eerst aan een metaalvergiftiging. De gemeente Karlstad adviseerde daarop om kinderen en honden niet langer te laten spelen in de omgeving van het terrein.

Nu wordt echter gedacht aan een heel natuurlijke oorzaak: een zwerm steekvliegjes, in het Zweeds bekend als knott. De beet van die insekten kan een allergische reactie oproepen. Analyses duiden erop dat dit tot de dood van de dieren heeft geleid.

Speeksel

“Steekvliegen zijn hongerig, willen bloedzuigen en spuiten dan speeksel in waar het vee op reageert. Als het om veel speeksel gaat, kan een dier een allergische reactie krijgen, in ademnood raken en sterven”, vertelt dazenexpert Jan Chirico van het nationaal instituut voor diergeneeskunde aan Värmlands Folkblad.

Steekvliegen overwinteren in waterlopen. Als de koeien in het voorjaar naar buiten gaan en willen drinken in een beek, kan het snel tot een aanval komen.

Volgens Chirico kunnen ook mensen allergisch reageren op de beruchte vliegjes. “Mensen reageren allemaal anders op verschillende soorten beten. Maar het is geen bekend fenomeen.”

Steekvliegen in Zweden

Hoewel dazen ook in Nederland en België voorkomen, zorgen ze in Zweden voor aanzienlijk meer problemen dan in de Benelux. In de late middag en avond trekken er hele zwermen steekvliegjes over het land, vooral in bos- en waterrijke gebieden.

Het zijn bloedzuigers. Als ze steken (of eigenlijk: bijten), doen ze dit om te eten, niet als verdediging. Ze kunnen erg snel vliegen, tot 25 kilometer per uur. Als ze hun zinnen op iemand hebben gezet, geven ze niet zomaar op en kan het een langdurige achtervolging worden. Ook gaan ze in het haar zitten.

Een beet is pijnlijk en kan tot een jeukbult leiden. Steekvliegjes kunnen door dunne kleren heenbijten; wie minder risico wil lopen, doet daarom het best een dikke trui aan als het op een zomeravond kouder wordt.

Reacties

reacties

Lees meer over:,