Huis in Zweedse stad is tot 23 keer duurder

Huis in Zweden

Huizen in Zweden zijn het duurst bij Stockholm. Foto: Johan Möllerberg

De ligging bepaalt wat een huis in Zweden kost. Voor de prijs van één dure villa in een voorstad van Stockholm koop je in bijvoorbeeld Kopparberg of Hällefors een halve woonwijk.

Äppelviken is een wijk in de Stockholmse voorstad Bromma, mooi gelegen aan het water. Er wonen bijna tweeduizend mensen, voornamelijk in alleenstaande huizen met veel groen eromheen.

Makelaarsketen Fastighetsbyrån keek wat een “typisch Zweedse villa” kost in Zweden. Onder zo’n huis wordt een woning verstaan met vijf kamers en een keuken, bouwjaar 1980, een woonoppervlak van 140 vierkante meter en een perceel van 900. De woning is in goede staat en ligt een klein stukje buiten de stads- of dorpskern.

Wie zo’n huis in Äppelviken koopt, is 9,3 miljoen kronen kwijt (ruim 1 miljoen euro). Een huis in Zweden is nergens duurder.

Hoog en laag

Ook in andere voorsteden van Stockholm zijn de prijzen hoog. In Djursholm betaal je 8 miljoen en in Danderyd 7,5 miljoen. In de top-10 van Zweden vind je maar één plaats die niet bij Stockholm ligt: Örgryte, een wijk in Göteborg, waar je 6,3 miljoen kronen betaalt.

Maar je kunt veel goedkoper wonen in Zweden. In Svartå (bij Degerfors, Närke), Stöllet (Värmland), Kopparberg en Hällefors (Västmanland) kost een gelijkaardige woning maar 400.000 kronen, ruim 44.000 euro. Dit betekent dat je voor één huis in Äppelviken er 23 kunt kopen in deze kleine plaatsen.

De ligging is dus allesbepalend, want de onderzochte woningen zijn in alle andere opzichten vergelijkbaar. De volledige lijst van dorpen, steden en wijken is hier te downloaden.

Woningprijs Zweden stijgt

Het zijn onthutsende cijfers, zeker voor wie de Nederlandse of Belgische woningmarkt gewend is. In de Benelux kunnen er ook grote prijsverschillen zijn, maar niet zo extreem als in Zweden.

Fastighetbyrån komt op een gemiddelde prijs van 2.576.732 kronen voor het onderzochte woningtyoe. Dit is hoger dan vorig jaar. Toen kostte zo’n huis in Zweden 2.266.300 kronen.

“De prijzen voor een typisch Zweedse villa stijgen in het hele land”, zegt Lars-Erik Nykist, directeur van de makelaardijketen.

“Het is duidelijk dat de prijsbewegingen rechtstreeks gekoppeld zijn aan een sterke arbeidsmarkt. Voeg daar historisch lage nieuwbouwcijfers aan toe, met name op aantrekkelijke locaties, en de prijseffecten worden nog groter. Dit wordt verder versterkt door het huidige lage aanbod op de woningmarkt.”

Verstopt

Woningen op het platteland zijn populair onder mensen die willen emigreren naar Zweden, maar de Zweden zelf geven de voorkeur aan de stad. Daar is meer werk en zijn de voorzieningen beter. Maar omdat de huurmarkt verstopt zit en er weinig nieuwbouw is, komt de hele Zweedse woningmarkt in het gedrang.

Dit bleek onlangs ook uit een rapport van de overheidsdienst Boverket. Die concludeerde dat er weliswaar genoeg huizen en appartementen beschikbaar zijn, maar dat ze vaak op de minder gewilde locaties liggen. Daardoor is er toch sprake van woningnood.

Reacties

reacties