Zweden minder in trek bij Nederlandse toerist

Minder Nederlandse toeristen naar Zweden

Reizigers op vliegveld Arlanda. Foto: Göran Domeij

Het aantal Nederlanders dat in 2013 een bezoek bracht aan Zweden lag aanzienlijk lager dan in 2012. Ook het totale aantal buitenlandse bezoekers aan het land is gedaald.

In 2012 kwamen ruim 448.000 Nederlanders naar Zweden. Vorig jaar waren dat er maar 340.000, zo’n 25 procent minder. Dit is zelfs iets lager dan de 355.000 Nederlanders in 2011.

Dit blijkt uit een studie van de economische overheidsdienst Tillväxtverket. Een verklaring voor de daling heeft de organisatie niet. Het gaat echter vooral om minder toeristen uit Nederland, want het aantal zakenreizen van Nederlanders aan Zweden is de laatste drie jaar tamelijk stabiel (rond 70.000).

De teruggang wordt voor de Zweden economisch wel gecompenseerd doordat de Nederlander in 2013 heel wat meer geld uitgaf tijdens het bezoek: 807 kronen per dag, tegenover 644 een jaar eerder.

Stockholm en West-Zweden

Tillväxtverket heeft ook onderzocht waar die Nederlanders uithingen in Zweden. Bijna de helft van de Nederlanders, 48 procent, bezocht Stockholms län, ofwel hoofdstad en aangrenzend gebied.

West-Zweden, waartoe Halland en de streek rond Göteborg worden gerekend, trok 22 procent van de Nederlanders. Zuid-Zweden (Skåne en Blekinge) waren in trek bij 20 procent. Hetzelfde percentage werd genoteerd voor Noord-Midden-Zweden wat bij Tillväxtverket bestaat uit Värmland, Dalarna en Gävleborg.

Ook Oost-Midden-Zweden (onder meer Närke en Västmanland) en Småland (inclusief Öland) waren met 19 en 15 procent nog redelijk populair. Midden-Norrland (6 procent) en overig Norrland (7) scoorden minder.

De overlap in cijfers wordt veroorzaakt doordat toeristen vaak meer dan één regio bezoeken.

Zakenreizen

Niet geheel verrassend gezien de afstand zijn de Nederlanders geen dagjesmensen: 95 procent blijft minimaal twee dagen in Zweden.

Bijna de helft van de Nederlanders die Zweden bezoeken zijn koppels zonder kinderen, en 35 procent reist helemaal alleen. Dit laatste cijfer wordt deels verklaard door het aantal zakelijke reizigers: 22 procent van de bezoekjes van de Nederlanders zijn zakenreizen.

Populair bij de buren

Ondanks de teruggang staan de Nederlanders op de negende plaats van de buitenlandse reizigers in Zweden. Zij zijn verantwoordelijk voor 2 procent van het totaal dat 2013 voor zaken of plezier naar Zweden kwam. Koplopers zijn de Noren (28 procent), gevolgd door de Finnen (20) en de Denen (17). De buren zijn dus de meest frequente bezoekers.

Zweden is ook populair bij Duitsers (8 procent), Russen (3), Britten (3), Amerikanen (3) en Polen (2). Belgen ontbreken in de top-15 en worden in het rapport niet genoemd.

Het totale aantal buitenlandse bezoekers daalde in 2013 wel met 6 procent naar 18,8 miljoen. In 2012 ging het nog om 20 miljoen, in 2011 waren het er 19,4 miljoen. De daling komt overigens vooral doordat de Denen en Noren in 2013 minder vaak richting Zweden zijn gereisd.

Trouw aan Zweden

Reizigers zijn Zweden wel trouw: voor 84 procent was het niet het eerste bezoek aan het Scandinavische land. De gemiddelde bezoeker bleef 5,9 nachten in Zweden. Bijna 1 op 5 reizigers kwam voor zaken.

Het meeste geld werd uitgegeven door de Noren (1282 kronen per dag) en de Russen (1278). Zij gaven verreweg het meeste van hun geld uit aan winkelen. De Amerikanen spendeerden daarentegen het meeste geld per bezoek: 18.615 kronen gemiddeld per persoon. Stockholm was zoals elk jaar de populairste bestemming.

Reacties

reacties