Kort nieuws uit Zweden – Week 21

Prinsessen Leonore en Estelle

De prinsessen Leonore en Estelle. Foto: kroonprinses Victoria, kungahuset.se

Een selectie kort nieuws uit Zweden van de afgelopen week.

Doop van prinses Leonore

Prinses Leonore, de nu drie maanden oude dochter van de Zweedse prinses Madeleine en haar man Christopher O’Neill, wordt zondag 8 juni gedoopt in de kerk van het koninklijk paleis Drottningholm. Aartsbisschop Anders Wejryd verricht de doop. Na de plechtigheid is er een receptie voor genodigden en een lunch. Prinses Leonore wordt gedoopt in dezelfde jurk als kroonprinses Estelle, de dochter van kroonprinses Victoria. Het doopwater komt uit een bron op Öland, het Zweedse eiland waar de koninklijke familie een buitenverblijf heeft.

Echte mannen gevraagd?

Volgens de Arabische editie van de Russische nieuwszender Russia Today snakken Zweedse vrouwen naar een echte man om mee te trouwen, meldt Aftonbladet. Een studie zou bovendien hebben aangetoond dat er niet genoeg ongetrouwde mannen zijn in Zweden. Vrouwen zouden zelfs gedemonstreerd hebben in Stockholm om het toe te staan om met meerdere mannen tegelijk te kunnen trouwen. Maar de Stockholmse politie schijnt van geen demonstratie te weten en ook de studie is vooralsnog onbekend. Het bericht is op Russia Today geïllustreerd met beelden van demonstrerende vrouwen in… Letland.

Prijs voor Gösta Ekman

De Zweedse acteur, komiek en schrijver Gösta Ekman krijgt dit jaar de “Piratenprijs”, een onderscheiding voor opmerkelijke culturele persoonlijkheden. De 74-jarige Ekman is het meest bekend voor komische rollen zoals in de Jönssonligan-films, maar speelt ook in drama’s. In de jaren negentig vertolkte hij inspecteur Beck in de verfilmingen van de beroemde Sjöwall & Wahlöö-detectives. Ekmans vader Hasse en grootvader Gösta senior waren eveneens acteurs. Met Piratenpriset is 100.000 kronen gemoeid.

Moordverdachte tijdelijk vrij

Bij de start van het voetbalseizoen eind maart werd een Stockholmse supporter in Helsingborg zo zwaar mishandeld dat hij overleed. De 28-jarige man die verdacht wordt van de daad stond deze week terecht. In afwachtig van het vonnis is hij vrijgelaten. De verdachte zou de Stockholmse voetbalfan hebben geslagen omdat deze supporter was van de club Djurgården. Het slachtoffer zou hem bij de jas hebben genomen, waarna de man hem een vuistslag gaf. De Stockholmer viel met zijn hoofd op de bestrating en stierf een uur later.

Mediastorm rond chauffeur

De Zweedse buschauffeur André Grandin uit Tråvad haalde deze week het wereldnieuws, omdat hij tussen Vara en Lidköping stopte met zijn bus om een 10-jarig meisje te troosten dat langs de weg zat te huilen. Gewoon omdat hij graag mensen helpt, zei Grandin achteraf. Een passagier maakte een foto van het voorval die sindsdien meer dan 50.000 keer is gedeeld via Twitter. Vooral buiten Zweden leidde dit tot grote media-aandacht. Onder meer de BBC, Huffington Post en Iran Daily pikten het op. Ook in Nederland werd erover geschreven.

 

Reacties

reacties