Zweden krijgt zipline van anderhalve kilometer

Zipline in Zweden

Veiligheid staat voorop bij zipline. Foto: 123rf

Zweden heeft een nieuwe attractie: de langste zipline van Noord-Europa. Donderdag wordt de anderhalve kilometer lange baan in gebruik genomen bij Klaveström, op 50 kilometer van Växjö.

Een zipline wordt soms ook abseilbaan genoemd, maar dit is eigenlijk een verkeerde omschrijving. Hangend aan een kabel gaat de zipper of zipliner op almaar toenemende snelheid naar beneden.

Avonturen in de bossen

Little Rock Lake is de naam van een nieuw park in Småland waar intiatiefnemers Håkan Blad en Jonas Grahn de laatste twee jaar hebben gewerkt aan de langste zipline van Scandinavië.

De keus voor een attractie in het bos is niet toevallig. “Avonturen in de bossen boeien en verjongen mensen. Veel van wat je beleeft in een bos blijft je bij”, laat Grahn weten.

De baan is 1577 meter lang en bestaat eigenlijk uit elf ziplines die via stopplaatsen met elkaar zijn verbonden. Het duurt circa twee uur om het hele parcours af te leggen.

De langste van de elf ziplines is 370 meter. Het hoogste punt ligt 52 meter boven de grond en deelnemers bereiken een snelheid van 70 kilometer per uur.

Interactieve ervaring

De start is in een twintig meter hoge toren, gelegen op een heuvel die een fraai uitzicht geeft over de Smålandse bossen en diverse meren.

Uiteraard is aan de veiligheid gedacht. Anders dan op ziplines in speeltuinen wordt de zipper hier goed vastgesnoerd. Ook is een helm verplicht. De baan gaat eerst over het bos, daarna op hoge snelheid tussen de bomen en vervolgens over een meer.

“We willen onze gasten een interactieve ervaring bieden met een prachtig uitzicht en ze de mogelijkheid geven om de allure van het bos te ervaren”, meldt Grahn.

“Hopelijk leren ze zo meer over zichzelf, over de mensen met wie ze reizen en over de omgeving. We willen communiceren, vermaken en inspireren. Het is niet genoeg als onze klanten houden van hoge snelheden of avontuur op volle hoogte. Nadat ze bij ons zijn geweest moeten ze het idee hebben dat er een nieuw hoofdstuk in het leven is begonnen.”

Kinderen toegelaten

Little Rock Lake gokt op zowel groepen, scholen, bedrijven als individuele waaghalzen. Om toegelaten te worden moet de zipliner minimaal 10 jaar oud zijn, en tussen 45 en 125 kilo wegen. “Tandemzippen”, achterop bij een volwassene, kan vanaf 7 jaar.

Wie het hele traject wil afleggen betaalt 1250 kronen voor twee uur, of 250 kronen voor kinderen tot 15 jaar. Er is een korter “familievriendelijk” alternatief dat 625 kronen kost of 125 voor kinderen.

Reacties

reacties