Zweedse priesters proberen homo’s te “genezen”

Priesters van kerk in Zweden "genezen" homo's

Regenboog boven een Zweedse kerk. Foto: Antony McAulay

Priesters in de Zweedse kerk proberen via gebeden mensen van homoseksualiteit te “genezen”. De televisie in Zweden zendt hierover vanavond een reportage uit in het programma Uppdrag Granskning.

De journalisten laten vier priesters aan het woord die, gefilmd door een verborgen camera, zeggen dat een gebed in staat is om zieken te genezen. Alle vier zijn ze ervan overtuigd dat ook homoseksualiteit op deze manier kan worden “gecorrigeerd” en “genezen”.

Een priester in Uppsala bidt voor een reporter die zich als christelijk én homo heeft voorgesteld.

“Wij bidden dat het voor hem mogelijk zal worden om ook van een vrouw te houden, als een spiegel van wat u in de schepping hebt verankerd, dat een man en een vrouw verenigd kunnen worden. En dat de homoseksuele neigingen die hij voelt worden afgezwakt en weggesneden”, klinkt het.

Seksueel misbruik

Een andere priester stelt in het programma dat homoseksualiteit het resultaat kan zijn van een negatieve ervaring tijdens de kindertijd. Die zou volgens hem tot een andere seksuele geaardheid kunnen leiden.

Hij verwijst hierbij naar de openlijk homoseksuele zanger Peter Jöback en schrijver-komiek Jonas Gardell die allebei ooit hebben verteld in hun jeugd seksueel te zijn misbruikt.

Een garantie voor succes van het gebed kan de priester niet geven. Een bezoek aan het ziekenhuis helpt ook niet altijd, luidt het argument.

Frimodig Kyrka

Uppdrag Granskning kwam in contact met de priesters via hun lidmaatschap van de conservatieve groepering Frimodig Kyrka. In een folder schrijft Frimodig Kyrka dat het huwelijk in haar ogen een vereniging is tussen een man en een vrouw. De groepering beroept zich hierbij op de Bijbel.

In Zweden zijn ook huwelijken van twee homoseksuelen toegestaan. De voltrekking van zo’n huwelijk mag in de Zweedse kerk plaatsvinden.

Geen veroordeling

De kerk van Zweden is niet blij met de reportage. Aartsbisschop Anders Wejryd gelooft niet dat God homoseksualiteit kan genezen, zegt hij in een reactie. De Zweedse kerk heeft in 2005 zelfs officieel vastgelegd dat ze homoseksualiteit niet mag veroordelen.

Dat er nog altijd priesters zijn die homo’s proberen te genezen, is volgens hem een overblijfsel van de vroegere houding van de kerk. Wejryd noemt het “ietwat merkwaardig” en zegt zelf verrast te zijn door de beelden van Uppdrag Granskning. “Als dit echter gebruikelijk was, dan hadden we ervan geweten.”

Homoseksuele priester

Niet iedereen in de Zweedse kerk ziet homoseksualiteit als een “ziekte”. Dat blijkt wel uit het feit dat priester Lars Gårdfeldt er openlijk voor uitkomt homo te zijn.

“De ‘gezondheidsverklaring’ van homoseksuelen in diverse delen van de westerse wereld in de jaren zeventig is niet door iedereen geaccepteerd”, zegt hij. “Zij moeten nu in het geheim verder werken.”

De evangelisch-lutherse Zweedse kerk was tot 2000 de officiële staatskerk van het land. Hoewel de banden tussen kerk en staat zijn losgemaakt, zijn nog altijd 6,4 miljoen Zweden lid van de kerk ofwel 67 procent van de bevolking.

Desondanks zou 46 of 85 procent van de Zweden, al naar gelang het onderzoek, niet geloven in een God.

Reacties

reacties