België voetbalt tegen het Zweden van Zlatan

België voetbalt tegen Zweden

De schrik van Zweden: Zlatan. Foto: Oleksandr Prykhodko

België voetbalt zondag tegen Zweden. Met de wedstrijd bereiden de Belgen zich voor op het wereldkampioenschap in Brazilië.

De Belgen zijn al in Stockholm. Ook de eerste supporters van de Rode Duivels zijn gearriveerd. Er wordt veel verwacht van sterspeler Romelu Lukaku over wie in Zweden met respect wordt geschreven. Zijn hattrick tegen Luxemburg, een wedstrijd die in 5-1 eindigde, haalde ook de Zweedse headlines.

Anderzijds hechten ook de Belgen veel waarde aan de match. Zweden miste het wk op een haar. De Rode Duivels zullen dus alert moeten zijn, meldt coach Marc Wilmots.

Voetbal als op vakantie

Zweden gaat niet naar Brazilië, maar is wel in actie in vriendschappelijke interlands. Nog zonder succes, want gisteren werd met 0-1 verloren van Denemarken.

“We waren te slecht”, luidde het eerlijke oordeel van de Zweedse bondscoach Erik Hamrén. Superster Zlatan Ibrahimovic uitte ook zelfkritiek. “Ik speelde alsof ik al op vakantie was.”

Laag niveau

Dezelfde Ibrahimovic uitte laatst nog zijn bezorgheid over de toekomst van het Zweedse profvoetbal. Het niveau van de clubs en spelers in Zweden is veel te laag, meent hij.

In Zweden draait alles rond de vroegere Ajacied en huidige goalgetter van Paris Saint-Germain. Als het in Zweden over voetbal gaat, gaat het over Zlatan; zijn achternaam wordt in de pers vaak niet eens genoemd.

Hij is onlangs vereeuwigd op postzegels die als zoete broodjes over de toonbank gingen en zijn biografie verkocht alleen al in de eerste maand meer dan 400.000 exemplaren.

Zijn mening is voor veel mensen belangrijk. Maar Erik Hamrén is, anders dan Zlatan, niet zo negatief over het voetbal in zijn land. Allsvenskan, zoals de Zweedse competitie heet, is momenteel zelfs beter dan ooit volgens hem.

Hij weet echter nog niet welke tactiek Zweden zondag tegen België gaat volgen. “Het ligt eraan welke spelers ik ga inzetten.”

Reacties

reacties

Lees meer over:,