10 Tips voor sollicitatiebrieven in Zweden

Werk zoeken in Zweden

Een goede sollicitatiebrief maakt verschil. Foto: 123rf

Werk zoeken in Zweden is niet gemakkelijk voor een buitenlander. En met alle Nederlanders en Belgen die de laatste jaren een emigratie naar Zweden overwegen, neemt het aantal buitenlandse sollicitanten alleen maar toe. Een goede sollicitatiebrief schrijven is dan ook essentieel.

Hier volgens tien tips om je op weg te helpen.

1. Per email, geen envelop

Een sollicitatie in Zweden bestaat normaal gesproken uit een brief (personligt brev), een cv en eventueel een bijlage met referenties (referenser). Hoewel papieren sollicitatiebrieven nog voorkomen en soms uitdrukkelijk gevraagd worden, is het tegenwoordig veel gebruikelijker om per email te solliciteren. Het komt, vooral bij rekruteringsbureaus en grote bedrijven, ook voor dat je alle info online in een computersysteem moet invoeren.

2. Stuur een PDF

Ondanks dat solliciteren in het digitale tijdperk veelal via email gaat, worden sollicitatiebrieven na ontvangst uitgeprint om de selectie te vergemakkelijken. Sla je brief daarom op als PDF. Dan heb je de opmaak zelf in de hand. Voeg de brief dan toe als bijlage bij je email. Het emailberichtje zelf houd je kort en vriendelijk, maar vergeet niet je naam toe te voegen en naar welke baan je solliciteert.

3. Denk aan de opmaak

Kies bij de opmaak van je brief voor een lettertype dat bij je persoonlijkheid past. Wie een verantwoordelijke functie ambieert vermijdt beter het kinderlijke Comic Sans. Als het bedrijf waarbij je solliciteert een uitgesproken huisstijl heeft, kun je de kleuren en lettertypes in je brief hieraan aanpassen. Dat wekt onbewust vertrouwen.

4. Bedenk een pakkende kop

Werk zoeken in Zweden gaat vrijwel nooit zonder een persoonlijke brief toe te voegen. Zet je naam en mobiele nummer helemaal bovenaan. Ook belangrijk: een kop voor je brief. Bedenk een headline die aandacht trekt en in de krant zou kunnen staan boven een artikel over jou. Wees creatief. “Afdelingschef die houdt van voetbal” geeft aan dat je een chef bent die van teamgeest houdt.

5. Perfect Zweeds?

Let extra op spelling en grammatica. Solliciteren in het Zweeds kan lastig zijn. Ook als je de taal behoorlijk spreekt, maak je als buitenlander snel fouten. Het ligt aan de functie hoe erg spelfouten in een brief zijn. Maar als je schrijft altijd “zorgvuldig” of “nauwkeurig” te werken, kan de brief beter pico bello zijn. Vraag bij voorkeur een echte Zweed om het na te lezen.

6. Niet de goede opleiding?

Als je de vereiste opleiding niet hebt, maar zeker bent dat je het werk wel kunt, moet je dit zelf aankaarten. Geef aan waarom jij toch de juiste persoon bent. Bijvoorbeeld vanwege je ervaring, of omdat je soortgelijke klussen in je vrije tijd hebt gedaan.

7. Alleen wat belangrijk is

Maak je sollicitatiebrief niet te lang maar ook niet te kort. Niet meer dan een A4. Vertel over je eigenschappen, opleiding en ervaring, maar vermeld alleen die zaken die voor de functie relevant zijn. Vermijd details als die niet ter zake doen. Waarom ben jij de ideale kandidaat? Daarom draait het. Jouw persoonlijke redenen (bijvoorbeeld, “ik ga emigreren”) zijn voor de werkgever van ondergeschikt belang en kun je eventueel in een gesprek aanroeren.

8. Krachtig cv

Pas je cv aan de vacature aan. Natuurlijk mogen er geen leugens staan. Maar je mag gerust die functies weglaten die niets te maken hebben met de job waarnaar je solliciteert. In Zweden zijn werkgevers gewend aan korte, krachtige cv’s. En hoewel sommigen het “not done” noemen, raden rekruteerders aan om een goede foto van jezelf op je cv te zetten. Op een aparte pagina met referenties vermeld je wat vroegere werkgevers over je hebben gezegd. Voeg hun contactgegevens toe en zorg dat je hun toestemming hebt.

9. Persoonlijke informatie?

Beperk je persoonlijke informatie op je cv tot een minimum. Een persoonsnummer is niet verplicht. Ook je familiesituatie hoef je niet te vermelden, maar kan wel iets over je zeggen. Iemand die aangeeft getrouwd te zijn en kinderen heeft, wordt eerder beschouwd als iemand die toegewijd en geëngageerd is. Ook een hobby vermelden kan slim zijn, als deze iets zegt over een positieve eigenschap van je.

10. Vooraf bellen?

Bellen voordat je een brief stuurt kan in je voordeel werken. Ook als je niet direct een vraag hebt, kun je bijvoorbeeld bellen om te informeren per wanneer ze iemand nodig hebben. Verwijs vervolgens in je brief naar het gesprek. Heb je je brief toch op papier weggestuurd, bel dan zeker nog eens om te vraag of de envelop is aangekomen.

Succes!

Reacties

reacties

Lees meer over:,