Geldautomaat in Zweden nog steeds belangrijk

Geldautomaten in Zweden

Geldautomaat in Malmö, Zweden. Foto: Francis Dean

Bankomat, het bedrijf dat de meeste geldautomaten in Zweden beheert, verwacht deze zomer geen problemen met contant geld. Vorig jaar gebeurde het nogal eens dat toeristen geen kronen konden pinnen omdat de automaten leeg waren.

Dit zegt Stefan Bergelind, directeur van Bankomat AB, vandaag in de regionale pers. Onder meer op Öland, een eiland dat ’s zomers volstroomt met vakantiegangers, waren er in 2013 capaciteitsproblemen volgens Bergelind. Dit jaar zal dat niet gebeuren; wie wil pinnen, kan dat, luidt de belofte.

Samenleving zonder cash

Zweden wordt almaar meer een samenleving zonder contanten. Ook voor kleine boodschappen gebruikt de Zweed steeds vaker de kaart als betaalmiddel. De mobiele telefoon, met het betaalsysteem Swish, wint eveneens terrein.

Vergeleken met de Benelux staat Zweden een stuk verder in deze trend. In 2011 gebruikte de Zweed zijn of haar bank- of kredietkaart al 205 keer per jaar om iets te betalen. De gemiddelde Nederlander trok de kaart in dat jaar 146 keer en de Belg betaalde maar 105 keer met kaart.

Het is de laatste jaren moeilijker geworden om nog contant geld bij een Zweedse bank te krijgen; minder dan één op drie kantoren beschikt nog over cash. Dat is veilig, want banken zijn zo niet aantrekkelijk voor rovers, en ook goedkoop, want vervoer van geld kost een lieve duit.

Kleine plaatsen

Bankomat AB, een bedrijf in eigendom van de grote banken, heeft zo ook minder te doen. Dus verdwijnen er automaten. Momenteel zijn er nog 2200 pinautomaten van Bankomat, maar drie jaar geleden waren het er nog bijna 3000. Vooral in Stockholm, Göteborg en Malmö zijn veel automaten verdwenen.

Bergelind zegt dat Bankomat voorzichtiger is in kleine plaatsen. Juist omdat banken al op zo veel plaatsen cash hebben afgeschaft, is de geldautomaat voor mensen op het platteland vaak de enige mogelijkheid om binnen een redelijke afstand van de woning aan contanten te komen.

Bovendien wonen er veel ouderen in dunbevolkte gebieden en die hebben meer moeite met overschakelen naar betalingen met kaart. De detailhandelsorganisatie Svensk Handel is dan ook kritisch. Contanten nemen nog steeds een belangrijke plaats in de economie in, meent Svensk Handel.

Tegen de stroom in

De stelling van Svensk Handel wordt bevestigd door een tegengestelde trend. Supermarktketen Ica plaatst juist steeds meer geldautomaten in haar winkels. Ica is niet aangesloten bij Bankomat.

De grootgrutter meent dat mensen behoefte hebben om te pinnen als ze in de winkel zijn. Nu al zijn er 450 Ica-automaten in Zweden en er komen er meer, als het aan Ica ligt.

Er is nog een derde bedrijf op de automatenmarkt dat tegen de stroom in zwemt, Kontanten geheten. Deze heeft nu zeshonderd, oranje gekleurde automaten in Zweden. Ook volgens Kontanten is de vraag naar cash onverminderd groot.

Het bedrijf zegt dat de Zweedse automaten van het bedrijf twee miljoen keer per maand worden gebruikt. Dat is zelfs meer dan ooit, meldt Kontanten.

Alleen Finland heeft minder

De totale hoeveelheid cash loopt hoe dan ook terug in Zweden. Volgens de Zweedse rijksbank is er nog 88 miljard kronen contant beschikbaar. In 2008 was dat nog 107 miljard.

Volgens cijfers van de wereldbank uit 2012 zijn er, alles bij elkaar opgeteld, in Zweden 43 automaten per 100.000 inwoners. Dat zijn er minder dan in Nederland (55 automaten) en zelfs aanzienlijk minder dan België (93). Finland is het enige EU-land dat er nog minder heeft dan Zweden: 35 voor 100.000 inwoners.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,