Treinen in Zuid-Zweden staan stil door staking

Trein in Zuid-Zweden staakt

Öresundståg staakt. Foto: Öresundståg AB

De Öresundståg, een van de belangrijkste treinen in Zuid-Zweden, staat sinds maandag stil. De oorzaak is een staking. Het einde is nog niet in zicht.

Per dag reizen 75.000 tot 80.000 mensen met een van de Öresundståg-treinen. Zo’n driehonderd machinisten en andere personeelsleden van de Öresundståg hebben het werk sinds maandag neergelegd.

Vakbond Seko en directie van Veolia, verantwoordelijk voor de Öresundståg, zijn het grondig oneens. Er is onderhandeld, maar naar verluidt zijn de partijen niet wezenlijk dichterbij gekomen.

Svenskt Näringsliv, de organisatie van ondernemers in Zweden, maakt zich zorgen en waarschuwt voor economische schade als de treinen nog lang blijven stilstaan.

Uurbasis

Volgens de bond heeft Veolia personeel dat in vaste dienst was, ontslagen en het vervolgens een contract op uurbasis aangeboden. Het zou gaan om 250 mensen en Seko vreest dat er meer gaan volgen. Daarom wil de vakbond het aantal mensen dat werkt op uurbasis beperken.

Veolia stelt dat personeel in vaste dienst door afspraken over de werktijden in de CAO niet effectief kan worden ingezet. Het is efficiënter om te werken met personeelsleden die werken op uurbasis, meent het bedrijf.

De Öresundståg verbindt Kopenhagen met onder meer Göteborg, Kalmar en Karlskrona. Sinds 1999 zijn de zilverkleurige treinen de voornaamste gebruikers van het spoor in Zuid-Zweden. Omdat ze rijden via het vliegveld Kastrup bij Kopenhagen reizen ook veel vliegreizigers met deze trein.

Rustig in Malmö

De regionale trein Pågåtåg en de treinen van SJ rijden wel. De regionale maatschappij Skånetrafiken heeft zich ondertussen de woede op de hals gehaald van de vakbonden door een aantal treinen te verlengen om meer passagiers te vervoeren.

Voor mensen die op weg zijn naar Kastrup is een noodoplossing bedacht: een lokale trein naar Hyllie, een buitenwijk van Malmö, en vandaar een bus.

In de voorverkoop gekochte treinkaartjes voor de Öresundståg zijn geldig op regionale treinen en bussen van Skånetrafiken, maar niet op treinen van SJ.

Op het centraal station van Malmö was het op de eerste dag van de treinstaking rustig. Veel reizigers waren kennelijk al op de hoogte. De staking werd zondag in de media aangekondigd.

Reacties

reacties