Studenten in Zweden vieren einde schooljaar

Gymnasiumleerlingen in Zweden

Het is vakantie! Foto: Sofia Sabel/imagebank.sweden.se

Het schooljaar in Zweden zit erop. Feestende jongens en meisjes van rond de 18 nemen deze en volgende week bezit van de Zweedse straten, meestal getooid met een een witte pet.

“Studenten”, noemen ze het kortweg. Het zijn de feestelijkheden rond het einde van het schooljaar voor de Zweedse gymnasiasten.  Hoe het precies wordt gevierd en op welke dag, varieert per school en gemeente. In totaal zijn er bijna duizend gymnasiums in Zweden en zo’n 100.000 leerlingen nemen tussen 1 en 10 juni deel aan “studenten”.

Belangrijk onderdeel is een studentenbal, doorgaans met “dress code”. Dit is meestal een dag voor de officiële afsluiting. Die bestaat uit een ceremonie op school waarbij de ijverigste leerlingen een stipendium krijgen: een geldbedrag dat meestal afkomstig is van lokale ondernemers.

Het aloude lied Studentsången is een vast onderdeel van veel bijeenkomsten.

Witte pet

Zit de afsluiting erop volgt de zogenaamde “utspringning”. Onder het toeziend oog van trotse ouders, verlaten de leerlingen zingend en lolmakend de school en zorgen ze in de omtrek voor rumoer. Dat gebeurt niet altijd te voet: er worden ook auto’s, sleepwagens, vrachtwagens en tractors ingezet.

Daarbij dragen leerlingen de witte “studentmössa”: een witte pet die vroeger aan de jongens was voorbehouden, maar nu ook door meisjes wordt gebruikt.

De emancipatie is bij de studenten in Zweden echter nog niet zo ver doorgedrongen dat ze ook dezelfde kleding dragen. Integendeel, jongens gaan volgens de traditie nog altijd in zwart kostuum, en de meisjes in een witte jurk.

Blauwe en gele ballonnen, bloemen en slingers, al of niet met teddybeer, dragen verder bij aan de feestvreugde. Op veel plaatsen houdt de politie een oogje in het zeil, want alcohol is ofwel verboden, ofwel ongewenst.

Middelbare school

Het gymnasium in Zweden is niet hetzelfde als dat in de Benelux. Het is een algemene, niet verplichte middelbare school waar kinderen na afsluiting van de negenjarige basisschool heen kunnen gaan, als hun score dat toelaat.

De gymnasiast kiest een bepaald programma, bijvoorbeeld economie, hotel en toerisme, techniek, maatschappijleer of natuurwetenschappen. Je kunt er een vak leren of je met een dergelijk programma voorbereiden op verdere studie aan de universiteit.

Om examen te mogen doen moet je 2500 studiepunten hebben gehaald, waarvan er 2250 als voldoende zijn beoordeeld, iets wat je normaal gezien binnen drie jaar klaart.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,