Treinstaking in Zweden gaat zich uitbreiden

Treinstaking Zweden breidt uit.

Ook de trein Kustpilen in Zweden gaat staken.

De staking die een groot deel van het treinverkeer in Zuid-Zweden sinds maandag lamlegt, gaat zich uitbreiden. Op 17 juni zullen ook de Kustpilen-treinen niet meer rijden.

De Kustpilen-treinen rijden tussen Linköping en Kalmar en tussen Västervik en Linköping. Daarmee wordt ook de provincie Östergötland betrokken in het conflict tussen de vakbond Seko en Veolia, het bedrijf dat de dienstregelingen van Kustpilen en de Öresundståg-treinen uitvoert.

Seko is woedend op Veolia. Het probleem zit in het grote aantal mensen dat tegenwoordig op uurbasis voor de treinexploitant moet werken. Volgens de bond wil Veolia zowel invalskrachten als een deel van de mensen in vaste dienst vervangen door personeel dat op oproepbasis en per gewerkt uur wordt betaald.

Werknemers op zwarte lijst

Seko-voorzitter Janne Rudén vindt dat Veolia moet stoppen met het almaar verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.

“Wij krijgen de hele tijd nieuwe getuigenissen van werknemers die op uurbasis voor Veolia werken, die vertellen dat er van ze verwacht wordt om de klok rond ter beschikking te staan”, zegt de vakbondsleider. “Wie niet beschikbaar is, komt op de zwarte lijst en dan stopt de telefoon met rinkelen. Dit is volstrekt onaanvaardbaar.”

In totaal werken er zestig leden van de vakbond bij Kustpilen. Dinsdag 17 juni om vier uur ’s morgens leggen ze het werk neer. Niemand anders mag dan het werk doen dat door de staking wordt getroffen.

Volgens Rudén zijn de plannen van Veolia met Kustpilen nog slechter dan met de Öresundståg. “Dit type dienstverbanden hoort niet thuis op de Zweedse arbeidsmarkt. Veolia moet zich aanpassen aan de omstandigheden die in Zweden gelden en bij het Zweedse model horen.”

Meer auto’s op Öresundsbron

De maandag begonnen staking van de Öresundståg houdt ondertussen aan. Hier is een vergelijkbaar conflict de oorzaak.

De Öresundståg verbindt Denemarken met onder meer Malmö, Göteborg, Kalmar en Karlskrona. Alle treinen van dit type staan nu stil. De regionale treinen Pågåtåg en Krösatåg, en de SJ-treinen rijden wel. Vliegreizigers van en naar Kastrup bij Kopenhagen kunnen gebruikmaken van een bus tussen het vliegveld en Hyllie bij Malmö. Van daar kan een regionale trein worden genomen.

De staking heeft intussen tot een toename van het autoverkeer over de Öresundsbrug tussen Kopenhagen en Malmö geleid. Normaal maken er per dag 16.500 auto’s gebruik van de brug. Maandag reden er ruim 27.000 wagens overheen, een toename van 65 procent.

Reacties

reacties

Lees meer over:,