“Risico op ziekte door tekenbeet is klein”

Tekenbeet in Zweden

Tekenbeten komen veel voor in Zweden. Foto: 123rf

Is de angst voor een tekenbeet in Zweden overdreven? Mogelijk wel. “Er is een relatief kleine kans op een borrelia-infectie na een tekenbeet; ongeveer twee procent loopt de infectie op”, zegt kinderarts en onderzoeker Barbro Hedin Skogman.

Op een normale zomerdag worden duizenden mensen in Zweden gebeten door een teek. Dit jaar wordt er een heuse epidemie verwacht. De zachte winter en het milde voorjaar hebben ideale voorwaarden geschapen voor de kleine spinachtige bloedzuigertjes.

Ze verschuilen zich doorgaans in hoog gras en springen op passerende mensen en dieren. Op het lichaam zoeken ze een warme plek en als ze niet verwijderd worden, zuigen ze zich een paar dagen vol met bloed. Waarna ze zich grijs en opgezwollen weer laten vallen.

Borrelia en TBE

Veel mensen zijn bang voor teken. De beestjes kunnen de borrelia-bacterie overbrengen en die veroorzaakt een aandoening die bekend staat als de ziekte van Lyme, een ernstige kwaal die vooral het zenuwstelsel, het hart en de gewrichten aantast. Als de besmetting op tijd wordt ontdekt, is ze echter goed te behandelen met antibiotica.

Een andere ziekte die teken kunnen overbrengen is TBE, een aandoening die begint als een gewone griep maar kan leiden tot hersenvliesontsteking. TBE wordt veroorzaakt door een virus.

Onrust niet overdrijven

Alle reden tot ongerustheid, zou je zeggen. En nogal wat mensen maken zich dan ook zorgen als ze horen over de vele teken in Zweden. In de provincie Dalarna is een grootscheeps onderzoek aan de gang om te kijken hoe erg het werkelijk is. Tienduizend teken worden tijdens de studie verzameld en hun “slachtoffers” worden gevolgd als ze medische hulp hebben gezocht.

Onderzoeker Barbro Hedin Skogman heeft geruststellende woorden. “Men moet zich niet overdreven ongerust maken voor teken, maar we moeten wel respect hebben voor de infecties. In verhouding tot het aantal tekenbeten, zijn er echter relatief weinig gevallen van borrelia en TBE”, vertelde ze aan TV4.

Twee procent van de mensen die door een teek worden gebeten, loopt borrelia op, zo blijkt. En van de vijfduizend teken die er tot dusver zijn ingezameld, waren  er slechts vijf teken drager van het TBE-virus: dat is 0,1 procent. Drie van de vijf mensen die hierdoor gestoken werden, waren gevaccineerd, dus slechts twee werden ziek.

Statistieken bevestigen dit beeld. In een gemiddeld jaar lopen er 200 mensen in Zweden TBE op.

Wel snel weghalen

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, weet de onderzoekster. “We moeten wel opletten als we in de natuur zijn geweest. Het lichaam inspecteren, bij kinderen ook achter het oor kijken en tussen het haar. De teek moet weg zodra men hem ziet.”

Een teek die de borrelia-bacterie overbrengt, doe dit pas 12 tot 24 uur na de beet. “Het duurt even voordat een teek iemand met borrelia kan besmetten, dus er is tijd om het te voorkomen”, zegt Anders Wallensten van de volksgezondheidsdienst Folkhälsomyndigheten, eveneens op TV4.

“Gebruik een pincet of een speciale tekenverwijderaar en trek de teek er recht uit, zo dicht mogelijk bij de kop. Komt er na enkele dagen rode uitslag op of rond de plek waar de teek zat, is het goed om naar de dokter te gaan. Dat geldt ook als men symptomen heeft als spierpijn, koorts of hoofdpijn.”

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,