Word deze zomer niet ziek in Zweden

Ziek worden in Zweden - niet doen deze zomer

De werkdruk leidt ook tot stress bij zorgpersoneel. Foto: 123rf

De zorg in Zweden kampt met een groot gebrek aan personeel. Deze zomer wordt het nog erger. In vrijwel het hele land zal er een ernstig tekort zijn aan verplegers en vroedvrouwen. Ook de eerste hulp wordt hard getroffen door het personeelsgebrek.

Vakantie is heilig in Zweden. En natuurlijk is het ook ieders recht om van vrije dagen te genieten. Vårdförbundet, de vakbond voor werknemers in de zorgsector, beklemtoont dat ook, maar is tevens ongerust over de kwaliteit van de zorg.

Werkomgeving verslechtert

“We zijn zeer bezorgd over onze leden deze zomer. Ze hebben rust nodig en herstel. Rapporten tonen aan dat de psychosociale werkomgeving voor onze beroepen ernstig is verslechterd en dat onze leden vaker ziek worden. Maar we zijn ook zeer bezorgd over de veiligheid van de patiënt”, zegt Sineva Ribeiro, voorzitter van de vakbond.

In 18 van de 21 districten waarin de bond actief is, zal er deze zomer een nog ernstiger tekort zijn aan verplegend personeel dan gewoonlijk.

Er wordt naar verluidt wel hard gewerkt om het probleem op te vangen door tijdelijk personeel in te huren, maar dat blijkt erg moeilijk. Op sommige plaatsen sluiten ziekenhuizen tijdelijk bepaalde afdelingen en beperken huisartsenpraktijken hun openingstijden.

“Ga elders bevallen”

In Zweden wordt een deel van de zorg provinciaal geregeld en een ander deel gemeentelijk. Volgens de vakbond zijn de problemen in de 290 gemeenten niet beter dan in de provinciaal gerunde ziekenhuizen. Wachttijden voor een behandeling, nu al vaak lang, zullen alleen maar langer zijn deze zomer.

Iets wat nooit kan worden uitgesteld is een bevalling. De problemen op de kraamafdelingen zullen echter niet minder zijn. Integendeel. Nu al adviseert het academisch ziekenhuis in Uppsala op zijn website vrouwen bij wie de zwangerschap tot dusver normaal is verlopen om elders hulp te zoeken. Alleen wie niet de mogelijkheid heeft om ergens anders te bevallen is welkom in Uppsala.

Gewoon doorwerken?

Moet het personeel dan niet gewoon doorwerken? Nee, vindt Sineva Ribeiro. “Als onze leden moeten werken terwijl ze vermoeid en gestresst zijn, neemt het risico op fouten bij de behandeling toe. Dat kan hun bevoegdheden in gevaar brengen. Wat ik vaak hoor is dat wij die er zijn om zieken te verzorgen, zelf ziek worden.”

De gezondheidszorg in Zweden staat al jaren onder druk. Voor een belangrijk deel komt dit door personeelstekort. Het gebrek wordt volgens prognoses alleen maar groter. Onlangs werd bekend dat er binnen tien jaar 225.000 nieuwe medewerkers nodig zijn vanwege het grote aantal mensen dat met pensioen gaat.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,