Ryanair gaat weer vliegen naar Zweden

Vliegen naar Zweden

Ryanair vliegt in oktober weer vaker naar Zweden. Foto: Ryanair

Vliegen naar Zweden was voor veel Nederlanders een stuk duurder sinds Ryanair stopte met vluchten vanuit Weeze en Eindhoven. Maar de Ierse prijsvechter is deels teruggekomen op zijn besluit.

Op de website van het bedrijf kunnen vandaag weer tickets voor de route Weeze-Växjö worden geboekt. De vroegste vlucht is maandag 27 oktober. Evenals voorheen wordt er twee maal per week op deze lijn gevlogen, op maandag en vrijdag.

Vanaf 28 oktober wordt er ook weer gevlogen tussen Weeze en Skavsta, op dinsdag, donderdag en zaterdag.

Het Duitse Weeze, 20 kilometer van Venray, is populair onder Nederlandse reizigers. De lage prijzen van Ryanair maken het aantrekkelijk om voor vluchten naar Zweden via Duitsland om te rijden. Ryanair noemt het vliegveld trouwens “Düsseldorf Weeze”, wat soms voor verwarring zorgt omdat de 80 kilometer verderop gelegen stad Düsseldorf ook een groot internationaal vliegveld heeft.

Eindhoven niet, Charleroi wel

Voor wie de begin dit jaar vervallen lijn Eindhoven-Skavsta verkoos, is er helaas geen nieuws: ook voor het najaar blijft het stil op deze route. Wel is er sinds enige tijd weer een verbinding tussen Skavsta (of “Stockholm Skavsta”) en Charleroi, wat veel Belgische Zweden-gangers zal aanspreken. Op die route zijn er vluchten op woensdag, vrijdag en zondag.

Ryanair stopte de vluchten op Växjö en Skavsta naar eigen zeggen vanwege capaciteitsproblemen. Het Ierse bedrijf heeft dit jaar fors geïnvesteerd in binnenlandse routes in Italië. Omdat Ryanair nog wacht op de levering van nieuwe Boeings, moesten de vliegtuigen voor de uitbreiding van het net ergens anders vandaan gehaald worden.

Växjö-Schiphol

Voor de Nederlanders die van en naar Växjö reisden kwam er wel een alternatief. Sinds mei vliegt Estonian Air tussen het Smålandse vliegveld en Schiphol. In Växjö had men hoge verwachtingen omdat hun kleine luchthaven zo een aansluiting kreeg met een grote “hub”. Vanwege de samenwerking tussen Estonian Air en KLM zouden reizigers dan met tussenstop in Amsterdam zowat de hele wereld kunnen bereiken.

De resultaten van de eerste maand zijn evenwel niet bemoedigend. In de regionale pers zegt de directeur van het vliegveld op betere cijfers te hebben gehoopt. Gemiddeld zijn maar 20 tot 25 procent van de vliegtuigstoelen bezet. Bij vliegtuigen die ruimte bieden aan 76 passagiers, komt dat neer op 15 tot 19 reizigers. De tickets zijn dan ook prijzig: een retour komt op 242 euro per persoon.

Volgens de directie geeft Estonian Air zich zes maanden om naar een bezettingsgraad van 60 procent te groeien. Wordt dit niet gehaald, komt de lijn hoogstwaarschijnlijk weer te vervallen. Gezien de concurrentie die Ryanair voor het najaar biedt, ziet dit scenario er somber uit. Ter vergelijking: een retour met Ryanair in november is te boeken vanaf 47 euro per persoon.

De toestellen van Ryanair, die 180 passagiers kunnen vervoeren, zaten voorheen op de lijn Weeze-Växjö altijd voor minstens de helft vol.

Ook anderen vliegen naar Zweden

Er zijn uiteraard andere routes om op Zweden te vliegen. SAS, KLM en Norwegian vliegen tussen Schiphol en Arlanda bij Stockholm. Norwegian heeft doorgaans de laagste tarieven, maar hun vluchten zijn ’s avonds, wat niet iedereen zal passen. KLM heeft tevens verbindingen tussen Göteborg en Amsterdam, en tussen Linköping en Amsterdam.

Voor mensen in het noorden van Nederland is er nog altijd de Ryanair-route tussen Bremen en Skavsta. Voor wie naar de provincie Värmland reist, kan Oslo als vliegbestemming gunstig uitvallen.

Voor mensen in Zuid-Zweden is Kastrup bij Kopenhagen vaak een logische keuze. KLM, Norwegian en SAS bieden rechtstreekse vluchten van en naar Schiphol. Een sympathiek geprijsd alternatief komt van Transavia dat vier maal per week heen en weer reist tussen Kastrup en Eindhoven.

Vanuit België vliegt SAS tussen Brussel en Arlanda. Brussels Airlines heeft een verbinding met Stockholm Bromma, wat een stuk dichter bij het centrum van de hoofdstad ligt dan Arlanda.

Reacties

reacties

Lees meer over:,