Kijkgeld in Zweden is alleen voor televisies

kijkgeld in Zweden

Kijkgeld in Zweden geldt niet meer voor computers. Foto: 123rf

Mensen die televisie kijken via een computer, smartphone of tablet hoeven in Zweden geen kijkgeld meer te betalen. Dit heeft het Zweedse administratief hooggerechtshof vandaag bepaald.

De kwestie was aanhangig gemaakt door Nicklas Nygren uit Lund. Hij bezit geen televisietoestel, maar moest vorig jaar wel drieduizend Zweedse kronen kijkgeld betalen.

Radiotjänst, de instantie die het kijkgeld int, bepaalde dat wie een computer, smartphone of tablet bezit, ook tv kan kijken via Internet. En daarom ook moet betalen.

Het kijkgeld in Zweden wordt gebruikt om de openbare omroep te financieren. Daartoe behoren de tv-zenders SVT, Kunskapskanalen, Barnkanalen, UR en de zenders van Sveriges Radio.

Computer is niet voor tv

Het aanbod van die zenders is sinds februari niet alleen op tv maar ook volledig via Internet te bekijken. Het hooggerechtshof stelt nu dat computers niet primair zijn bedoeld voor het ontvangen van tv-signalen, in tegenstelling tot televisies. Daarom is het onterecht om computers gelijk te stellen met tv’s en radio’s.

Eva Hamilton, directeur van SVT, zegt dat de uitspraak inhoudt dat alleen het deel van de bevolking dat over traditionele tv-toestellen beschikt, moet betalen voor het totale gebruik van de publieke omroep. “Dit is rechtvaardig nog houdbaar op de lange termijn”, luidt het commentaar.

Zij hoopt dat de politiek nu de wet aanpakt die de financiering van de openbare omroep regelt.

Terugbetalen?

Radiotjänst heeft geen andere keus dan zich neer te leggen bij de uitspraak. Na invoering van de regel vorig jaar betaalden er 90.000 mensen meer kijkgeld dan normaal. Naar schatting heeft de dienst hierdoor 187 miljoen kronen extra opgehaald.

Het hof besliste dat Nicklas Nygren zijn geld terug moet krijgen. Radiotjänst was aanvankelijk niet van plan om ook alle anderen te vergoeden die om dezelfde reden kijkgeld betaalden. Als argument werd gegeven dat de uitspraak van de rechter niet met terugwerkende kracht gold. Maar na een storm van protesten besloot de dienst alsnog iedereen het kijkgeld terug te betalen die geen tv heeft.

Nicklas Nygren is vanzelfsprekend blij met de uitspraak. Tegen de Zweedse zender SVT heeft hij verklaard dat hij de drieduizend kronen gaat gebruiken om… een televisie te kopen.

Reacties

reacties

Lees meer over:,