Zweden moeten dringend minder vlees eten

vlees eten in zweden

Vlees in Zweden: het mag een beetje minder zijn. Foto: Mythja

De Zweden moeten minder vlees gaan eten. De waarschuwing komt dit keer niet van de dokter, maar van de staat.

Het nationale instituut voor voedingswaren Livsmedelverket vindt dat de Zweed voortaan niet meer dan 500 gram rood vlees en charcuterie per week moet consumeren. Niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook omwille van het milieu.

Vleesconsumptie in Zweden

In een land waar de nationale snack geen friet is, maar een broodje met worst, ligt de consumptie van vlees algauw hoog.

Onderzoek leert dat de gemiddelde Zweedse man wekelijks 520 gram rood vlees (varken, rund, lam) en 280 gram charcuterie (fijne vleeswaren voor broodbeleg, worst) verobert, in totaal dus 800 gram. De Zweedse vrouw komt op 320 gram respectievelijk 160 gram per week, samen 480 gram.

Vijf procent van de mannen zijn echte grootverbruikers. Zij eten in totaal 1670 gram vlees per week. De koplopers bij de vrouwen eten 1000 gram. De Zweden eten ook steeds meer: hun vleesconsumptie is sinds de jaren negentig met 40 procent gestegen.

Kanker in de darmen

Is dat gezond? Nee, zeggen de kenners. Het onafhankelijke World Cancer Research Fund (WCRF) stelt dat wie meer dan 500 gram per week eet, een verhoogde kans heeft op kanker in de dikke darm en endeldarm. Vleeswaren zoals de populaire Zweedse worst en bacon zijn daarbij nog ongezonder dan rood vlees.

Van de Zweedse mannen eet 72 procent meer dan 500 gram vleesproducten en van de Zweedse vrouwen doet dit 42 procent. Het zal dus niet meevallen om terug te gaan naar maximaal een halve kilo per week.

Maar een stapje terug zetten is niet verkeerd. Elk jaar registreert Zweden zesduizend nieuwe gevallen van kanker in de dikke darm en endeldarm. Het is daarmee de op twee na meest voorkomende vorm van kanker.

Voedingsstoffen

Vlees is natuurlijk niet alleen ongezond. Er zitten ook belangrijke voedingsstoffen in, zoals ijzer wat met name belangrijk is voor kinderen, jongeren en vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Daarnaast zitten er veel eiwitten in vlees.

Maar dat kan opgevangen worden. “Men kan een deel van het vlees en de worst vervangen door vis en peulvruchten, zoals bonen, kikkererwten en linzen. Dan krijg je ook ijzer, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Bovendien geven ze een verzadigd gevoel”, zegt toxicoloog Rickard Bjerselius van Livsmedelverket.

Broeikasgassen

Vleesproductie staat voor bijna 15 procent van de uitstoot aan broeikasgassen. Door minder vlees te eten wordt dus ook het milieu minder belast, al pleit de dienst niet voor het einde van de vleesproductie. Grazende dieren dragen immers ook bij aan het landschap en de biodiversiteit, stelt Livsmedelverket.

Bovendien staat de vleesindustrie in Zweden volgens Livsmedelverket goed aangeschreven, als het gaat om dierverzorging en het gebruik van antibiotica.

“Als consument heb je de macht om te kiezen. Besteed je geld aan vlees dat op een duurzame wijze wordt geproduceerd die rekening houdt met het welzijn van de dieren”, zegt Bjerselius.

Met het Zweedse barbecueseizoen in volle gang, Midzomer voor de deur en de supermarkten vol verleidelijk gekleurde lappen vlees, is het natuurlijk de vraag of de oproep van Livsmedelverket veel gehoor vindt.

Reacties

reacties

Lees meer over:,