Göteborg krijgt hoogste gebouw Scandinavië

Nu is Turning Torso in Malmö nog het hoogste gebouw van Scandinavië. In 2019 neemt Polstjärnan (de Poolster) in Göteborg die fakkel over.

De wolkenkrabber Polstjärnan gaat 230 meter hoog worden, 40 meter meer dan Turning Torso. De toren maakt deel uit van een 200.000 vierkante meter groot complex dat in 2021 helemaal klaar moet zijn. Göteborg viert dan het 400-jarig bestaan.

De wolkenkrabber komt op Lindholmen, een stadsdeel aan de noordelijke kant van de rivier Göta älv. Het oude centrum ligt op de zuidelijke oever, maar de toren is zo geprojecteerd dat hij ook van daaruit goed te zien is.

Het gebouw moet onder meer ruimte bieden aan een hotel, kantoren en woningen. De totale bouwkosten zijn geraamd op acht miljard kronen (bijna 889 miljoen euro).

Het Amerikaanse architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill heeft het gebouw ontworpen. Het bureau uit Chicago heeft zes van de vijftien hoogste gebouwen ter wereld getekend, inclusief ’s werelds hoogste wolkenkrabber Burj Khalifa in Dubai (826 meter). Het voorstel is gekozen uit een hele serie inzendingen van architecten uit de hele wereld.

Nieuwe trots

De jury spreekt van een “identiteitsbepalend voorstel” dat goed geïntegreerd is in de directe omgeving en “zorgt voor een levendige stedelijke omgeving”. De wolkenkrabber zal Göteborgs nieuwe herkenningspunt en trots worden, is de opvatting.

Goedkoop zullen de geplande appartementen, kantoren en hotelkamers vermoedelijk niet worden. Maar volgens de juryvoorzitter, stadsarchitect Björn Siesjö, zal de bovenste verdieping van het nieuwe hoogste gebouw van Scandinavië wel gratis toegankelijk zijn.

Zolang de wolken niet laag hangen, is een fraai uitzicht gegarandeerd.

Reacties

reacties