Verdachte pedofiel voor de rechter in Zweden

Pedofilie rechtzaak in Zweden

De stagiair zou 13 kinderen hebben misbruikt. Foto: 123rf

Het is een van de meest geruchtmakende zaken in Zweden van dit jaar: de 21-jarige man die ervan wordt verdacht een groot aantal kinderen seksueel te hebben misbruikt op een kinderdagverblijf in Högsby. Vandaag begint in Kalmar de rechtszaak.

Hoe het kon gebeuren is nog altijd een klein mysterie. Hoe dan ook, tussen januari en begin april zou de 21-jarige stagiair tal van kinderen hebben misbruikt van nog geen 2 tot 6 jaar oud. Tijdens het onderzoek werden meer dan twintig meldingen onderzocht. Vandaag staat de man terecht voor 14 gevallen. Hij heeft de daden inmiddels bekend.

Filmpjes

De man was maar vier uur per dag aanwezig op de “dagis” (kinderdagverblijf) in de kleine Smålandse gemeente Högsby. Toch zou hij erin zijn geslaagd om, zonder dat een collega of ouder dat merkte, al die misdrijven te plegen. Op toiletten, in een stil hoekje, bij een speeltoestel… In een aantal gevallen maakt hij filmpjes terwijl hij ermee bezig was. Opnames zijn terug gevonden op zijn computer, maar zou hij ook gedeeld hebben via Skype.

De van pedofilie verdachte man kreeg de stageplaats via het lokale arbeidsbureau. Het hoofd van de dagis zegt in een interview met de regionale pers de man al drie jaar te kennen. Volgens haar was er niets dat tegen hem sprak toen ze hem de kans gaven werkervaring op te doen. Hij had geen strafblad en op zijn schooltijd was niets aan te merken.

Raadsel voor personeel

De vrouw zegt zich heel slecht te voelen over wat er gebeurd is. Ze begrijpt nog niet hoe de stagiair de gelegenheid kreeg om de misdrijven te plegen. “We vragen het ons allemaal af. Maar je denkt nooit dat iemand een pedofiel is of dat ‘hij zich nu aan een kind gaat vergrijpen’. Bijna iedereen van de media die ons belt, vraagt zich of wij IQ-loos zijn. Alsof we het hebben toegelaten!”

“Als we buiten zijn, laten we de stagiairs nooit alleen. Maar het spreekt vanzelf dat ze niet vastgebonden zijn. Anders zou het zinloos zijn om stageplaatsen aan te bieden. Het is niet tegen de wet om een stagiair een luier te laten vervangen.”

De getroffen dagis in Högsby is pas twee jaar open. In totaal werken er veertien mensen. Volgens de vrouw zijn sinds april van maar twee kinderen de plaatsen op het dagverblijf opgezegd. De opvang draait dan ook, voor zover mogelijk, normaal verder. Maar stagiairs worden voorlopig niet meer aangenomen.

Schadevergoeding van 1,6 miljoen

De verdachte wacht een mogelijk lange gevangenisstraf. Daar blijft het wellicht niet bij. De families van twaalf van de veertien betrokken kinderen eisen tevens een schadevergoeding. Als de man wordt veroordeeld tot het betalen daarvan, kan het gaan om in totaal 1,6 miljoen kronen (ongeveer 177.000 euro).

Familieleden van de verdachte zijn intussen verhuisd na bedreigingen. De broer van de verdachte zei eerder in de media dat voor hun de aanhouding ook een totale verrassing was.

De zaak heeft veel beroering gewekt, mede omdat vrijwel alle Zweedse peuters en kleuters een groot deel van hun tijd op een kinderopvang doorbrengen.

De kwestie wakkerde ook een discussie over het toelaten van mannelijke personeelsleden op kinderdagverblijven aan. Slechts drie procent van het dagispersoneel in Zweden is man. Dat is al bijna veertig jaar zo. Veel van die mannelijke kinderverzorgers worden nu scheef aangekeken, ondanks dat gevallen van pedofilie op de kinderdagverblijven relatief zeldzaam zijn.

 

Reacties

reacties