“Blusschuim vervuilt viswater in Zweden”

Vissen in Zweden

Zweeds viswater is niet altijd zo fris als het lijkt. Foto: Sergey Nepsha

Vissen in Zweden is niet altijd even leuk als het lijkt. Veel viswater is mogelijk vervuild door giftige chemische stoffen, afkomstig van brandblusschuim.

Die waarschuwing komt van Livsmedelverket, de Zweedse tegenhanger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De overheidsdienst weet dat vervuiling door brandblusschuim voorkomt, maar heeft onvoldoende zicht op de omvang van het probleem.

Het gaat bij blusschuim vooral om perfluoralkylzuren (PFAA). Deze worden ook gebruikt in textiel, vloerbedekking en papier. Grond- en viswater in de buurt van oefeningsplaatsen van de brandweer kan ermee vervuild zijn. De zuren kunnen hierdoor in drinkwater en vis terechtkomen.

Gezondheidsrisico’s

Consumptie van grote hoeveelheden PFAA kan leiden tot onder meer leveraandoeningen, problemen met de schildklier en aantasting van het immuunsysteen. Hoewel niemand normaliter in één keer een schadelijke hoeveelheid binnenkrijgt, slaan de stoffen zich op in het lichaam. Blootstelling aan PFAA kan daardoor op de lange termijn negatieve effecten op de gezondheid hebben.

Livsmedelverket stelt dat de chemicaliën op grote schaal in Zweden zijn gebruikt. Het is daardoor vrij zeker dat veel meren, waaronder de grootste drie (Vänern, Vättern, Mälaren), in meer of mindere mate zijn vervuild met PFAA.

Ervaren sportvissers zijn al langer op de hoogte van het probleem. Metingen van vis gevangen in Mälaren, het grote meer bij Stockholm, tonen een hoger gehalte PFAA aan dat Livsmedelverket en de EU voor aanvaardbaar houden. Maar omdat er geen systematische controle is, is de ernst en omvang van het probleem onduidelijk.

Emma Halldin Ankarberg van de overheidsdienst raadt vissers aan om de gemeente of het provinciebestuur te bellen en te vragen of ze proeven willen nemen in hun gemeente. Ze zei dit vandaag op de Zweedse radio.

Dioxine en PCB

PFAA is overigens niet de enige chemische stof waarvoor Livsmedelverket waarschuwt. Het is al langer bekend dat vette vis uit de Oostzee en de meren Vänern en Vättern, vaak dioxine en PCB bevatten in hoeveelheden die boven de EU-normen liggen.

Deze vis mag niet geëxporteerd worden, maar de Zweedse wet staat wel toe dat deze vis in Zweden verkocht en geconsumeerd wordt.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,