Sportkamp met Zweedse Paralympicskampioen

Zweedse zwemmer Anders Olsson

Anders Olsson geeft iets terug. Foto: Naar De Noorderzon

Het Zweedse Hagfors vormt deze week het decor voor Camp Järnmannen, een uniek evenement met sport en andere activiteiten voor mensen met een functiebeperking.

Vier dagen duurt Camp Järnmannen, met start op donderdagmiddag. Initiatiefnemer is de lokale zwemkampioen Anders Olsson die op de Paralympics in Athene en Peking in totaal drie gouden medailles won. Daarnaast heeft hij nog een zilveren en drie bronzen Olympische medailles, plus twee wereldtitels op zijn CV.

In de media is hij ooit The Swedish Torpedo genoemd. Tegenwoordig tooit hij zich met de bijnaam Järnmannen (ijzeren man).

“Iets teruggeven”

Olsson raakte verlamd als gevolg van een medische fout. Die leidde er ook toe dat hij nog slechts de helft van de normale longcapaciteit heeft. Olsson kampte nadien met een verslaving aan medicijnen en morfine, maar vocht terug en werd een succesvol zwemmer, ondanks dat hij zijn benen niet kan gebruiken.

Hij heeft door zijn successen een groot netwerk opgebouwd en leidt nu een leven vol bijzondere ervaringen. Met Camp Järnmannen wil hij nu “iets teruggeven”, zoals hij dat zelf uitdrukt. Dat gaat hij doen door een evenement aan te bieden aan mensen met diverse lichamelijke en psychische handicaps. Hij hoopt hun leven te verrijken met belevingen en een gemeenschapsgevoel die gelijkaardig zijn aan wat hij zelf mocht ervaren.

Sport voor de hoofdmoot van Camp Järnmannen. Onder meer rolstoelbasketbal, duiken, wielrennen, kajakken staan op het programma, maar ook autocross en vliegvissen. Verder is er ruimte voor lezingen en gezamenlijke etentjes.

Sponsortocht in het water

De manier waarop Anders Olsson het evenement in het Värmlandse Hagfors heeft gefinancierd is overigens een bijzondere ervaring op zich.

Vorige zomer zwom hij de rivier de Klarälv af, van de Noorse grens tot de monding in het meer Vänern bij Karlstad: een afstand van circa 280 kilometer die hij aflegde in twaalf etappes op even veel aaneengesloten dagen.

Met deze “wild water challenge”, die ook op de Zweedse televisie aandacht kreeg, zamelde hij 600.000 kronen in. Dit geld wordt nu gebruikt voor Camp Järnmannen. Van de zwemtocht is door filmer Birger Markusson een documentaire gemaakt die Utmaningen heet. Deze wordt donderdag voor het eerst vertoond.

Eerder al schreef de Zweedse Eva Wiklund een boek over het opmerkelijke leven van Anders Olsson. Deze biografie is ook verschenen in een Nederlandse vertaling van Ben en Nicôle Heerland met als titel Er is geen grens.

Reacties

reacties