Actie voor beroemde Zweedse wandelroute

Wandelaar op Kungsleden in Zweden.

Wandelaar op Kungsleden in Zweden. Foto: Olle Lood

De toekomst van Kungsleden, een van de beroemdste wandelroutes in Zweden, staat op het spel. Daarom is een campagne gestart om geld in te zamelen voor het renoveren en uitbouwen van de overnachtingshutten langs de route in het noorden van Zweden.

Voor 25 kronen per meter kan iedereen sponsor worden van Kungsleden. Als we dit schrijven zijn er al 1362 gevers geregistreerd, samen goed voor bijna 10,7 van de 425 kilometer die Kungsleden (het Koningspad) telt. Het is een langlopende actie. Binnen enkele jaren hoopt de organiserende Svenska Turistföreningen elke meter gefinancierd te hebben.

Door Lapland

De wandelroute Kungsleden werd in 1907 uitgestippeld en is gaandeweg een klassieker geworden die uniek is in Europa. Het traject voert dwars door de bergen van Lapland, langs diepe dalen, steile hellingen, wilde rivieren en grote bosgebieden.

De route voert van Abisko naar Hemavan, dwars door de wildernis, maar kan ook in noordelijke richting worden gelopen. Wie de wandeltocht onderneemt passeert onder meer de hoogste berg van Zweden (Kebnekaise), de waterval Stora Sjöfallet en ook de zuidrand van het befaamde nationale park Sarek.

Vooral tijdens de zomermaanden zijn er veel wandelaars die op zijn minst een deel van het traject afleggen. Het stuk tussen Abisko en Kebnekaise wordt zelfs ’s winter gebruikt.

Berghutten in slechte staat

Langs de route bevinden zich hutten waar wandelaars kunnen overnachten of schuilen tegen het vaak onberekenbare weer. Maar de tijd heeft zijn sporen nagelaten en de hutten zijn in slechte staat. Tijd voor een grondige opknapbeurt.

De eigenaar, Svenska Turistföreningen (STF), zegt van de staat echter te weinig geld te ontvangen om de groei van het toerisme het hoofd te kunnen bieden. Want volgens de STF is die groei er en ze komt voor een deel van een nieuw publiek die niet is opgegroeid met wandelschoenen, maar wel open staat voor avontuur. Voor deze toeristen zijn berghutten nodig die aan de behoeften voldoen.

Met de opbrengst van de campagne Stötta Kungsleden (ondersteun Kungsleden) wil de vereniging de hutten opnieuw schilderen en repareren. Ook extra schuilplaatsen, een nieuwe sauna en een wc buitenshuis staan op het programma.

Opgefriste accommodaties zorgen er tevens voor dat de rendierkuddes van de Sami niet worden gestoord door mensen die van de route afwijken, verwacht de STF.

Hoe doneren?

Wie een bijdrage wil leveren, kan terecht op de site van Stötta Kungsleden. Hier kan meter voor meter worden gevolgd wie een bijdrage levert; je kunt als het ware je eigen meter op het traject bepalen.

De Nieuwe Zweed draagt een steentje bij aan de actie. Wie 50 kronen doneert aan De Nieuwe Zweed, houdt niet alleen deze website overeind: wij maken de helft van dit bedrag namelijk over aan de campagne Stötta Kungsleden. Onderaan de pagina vind je een donatieknop.

Reacties

reacties