Toerisme in Zweden levert steeds meer op

Toerisme in Zweden

Het Zweedse toerisme zit in de lift. Foto: Sonia Jansson/imagebank.sweden.se

Het toerisme in Zweden is vorig jaar verder gegroeid. Het aantal banen in de toeristische sector nam toe. De omzet in de branche klom, vergeleken met 2012, met vier procent naar 284 miljard kronen.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Tillväxtverket, een Zweedse overheidsdienst die het bedrijfsleven wil stimuleren.

Volgens het onderzoek van de dienst werkten er vorig jaar 173.000 mensen in de toeristische sector in Zweden, een toename van 3,3 procent vergeleken met 2012. Sinds het jaar 2000 is het aantal jobs binnen het toerisme zelfs met 42.000 ofwel 32 procent gegroeid.

Export groeit

De export van toerisme, ofwel de buitenlandse consumptie van toeristische diensten en waren in Zweden, krijgt steeds meer betekenis. In 2013 ging het om een exportwaarde van 105,7 miljard kronen, wat 2,3 procent meer is dan een jaar eerder.

Sinds 2002 is de export van toerisme met maar liefst 160 procent gegroeid. Dit is veel meer dan de totale export van Zweden die 57 procent groei beleefde.

Het land zit dus flink in de lift als toeristische bestemming voor mensen uit het buitenland en die zijn bereid om veel geld uit te geven in Zweden. Sinds 2000 is de totale omzet in de branche zelfs gestegen met 90 procent.

Het meest geld komt echter nog altijd binnen van de Zweden zelf. Die stonden in 2013 voor 179 van de 284 miljard kronen aan inkomsten. Hierbij gaat het om zowel vakanties als zakenreizen.

Staat verdient ook

Niet alleen ondernemers, ook de Zweedse staat vaart wel bij de groei van het toerisme in Zweden. De consumptie van buitenlanders in Zweden leverde de schatkist 14,4 miljard kronen aan BTW op, ofwel 2,5 procent meer dan in 2012.

Reacties

reacties

Lees meer over:, ,