Meeste Zweden willen geen reclame op tv

Zweden hebben genoeg van tv-reclame.

Zweden hebben genoeg van tv-reclame. Foto: Dmytro Panchenko

Bijna drie op de vier Zweden is tegen reclame op televisie. Dit blijkt uit een onderzoek van het onderzoeksinstituut SOM van de universiteit van Göteborg.

De negatieve houding ten opzichte van tv-commercials is flink gegroeid. In 1992 zei nog maar 38 procent van de Zweden negatief te staan tegenover reclame op tv, nu is dat 71 procent.

“Hoe meer tv-reclame is toegestaan, hoe negatiever het publiek is geworden. Er is een duidelijk verband met wetswijzigingen over de wijzen waarop reclame mag worden vertoond”, zegt onderzoeker Britt Börjesson.

Ook rechts heeft genoeg

Politieke voorkeuren spelen een rol in de houding ten opzichte van tv-reclame. Van de mensen die zichzelf politiek links noemen, is ongeveer 80 procent tegen commercials op televisie. Bij de mensen die zich aan de rechterkant van het politieke spectrum positioneren, is het cijfer 60 procent.

“Rechts is meer marktgericht dan links, maar het verschil was groter in de jaren negentig”, zegt Börjesson. “De grote veranderering is dat juist mensen aan de rechterkant negatief ten opzichte van tv-reclame zijn gaan staan.”

Nieuwe manieren

Volgens haar is het onderzoeksresultaat geen verrassing voor tv-zenders en de reclamebranche.

“De branche zoekt al naar andere mogelijkheden zoals product placement en sponsoring, tegelijk met de komst van nieuwe technologie die het mogelijk maakt voor tv-kijkers om reclame te ontwijken.”

In Zweden zijn alleen de zenders van de publieke omroep grotendeels reclamevrij. Andere tv-zenders kennen reclameblokken tijdens en tussen programma’s.

Reacties

reacties