Lage rente Zweden goed voor buitenlanders

Rentedaling in Zweden

Lage rente in Zweden is goed voor wie winkelt. Foto: Tupungato

Elk huis in Zweden van 1 miljoen kronen is de jongste 48 uur plotsklaps 2.000 euro goedkoper geworden. Dat is goed nieuws voor wie wil emigreren. En wie nu als buitenlander in Zweden op vakantie gaat, krijgt voor elke 100 euro 932 kronen, 16 meer dan eergisteren.

Hoe dat komt? De Zweedse centrale bank Riksbanken heeft gisteren de rente verlaagd naar een historisch laag percentage van 0,25. Dit is meer dan verwacht; economen hadden gerekend op een daling van 0,75 naar 0,50, maar het werd 0,25. Dat was tegen de zin van de chef van de bank, Stefan Ingves. De rest van het bankbestuur vond het echter verstandiger.

Als gevolg hiervan is de kroon in waarde gedaald. Wat zijn de gevolgen hiervan voor mensen in Zweden? En voor buitenlanders die in Zweden op vakantie gaan of er naartoe willen emigreren?

Lenen wordt goedkoper

Wie een hypotheek heeft in Zweden, mag een daling van de hypotheekrente verwachten. De meeste banken hebben een dergelijke daling gisteren meteen aangekondigd. Dat betekent dus lagere maandlasten.

Een lage rente kan mensen verleiden tot meer aankopen. Dat is goed voor het bedrijfsleven, maar het leidt wellicht ook tot hogere schulden. Iets waarvan de Zweden al genoeg hebben; in weinig landen zijn de schulden per huishouden zo hoog als in Zweden.

Als een hypotheek goedkoper wordt, kan het makkelijker zijn om een hypotheek te krijgen. Dit kan op zijn beurt tot meer speculaties op de woningmarkt leiden. Het gevolg: huizen in Zweden worden duurder.

Het risico bestaat dat als de rente weer omhoog gaat, mensen de kosten van de hypotheek (of andere leningen) niet meer kunnen betalen. De door velen gevreesde “huizenzeepbel” wordt dan werkelijkheid.

Meer kronen voor een euro

Nederlanders en Belgen die naar Zweden op vakantie gaan, krijgen nu meer kronen voor hun euro dan eergisteren. Ze kunnen dus meer kopen. Een overnachting in het hotel van 900 kronen was eergisteren anderhalve euro duurder dan vandaag. En wie in Zweden woont en een pensioen (of uitkering) in euro’s ontvangt die hierna in kronen worden omgewisseld, kan een in kronen hoger inkomen tegemoet zien.

Ook huizen in Zweden zijn door de devaluatie van de Zweedse kroon plotseling goedkoper geworden voor mensen uit eurolanden. Maar zoals gezegd, dit effect is wellicht tijdelijk, want de woningprijzen kunnen op termijn gaan stijgen door de rentedaling.

Nederlanders en Belgen die in Zweden wonen en op vakantie gaan in een euroland zijn duurder uit dan een paar dagen geleden. Zij kregen toen nog ruim 109 euro voor 1000 kronen, maar nu nog maar een dikke 107.

Bijna geen inflatie

Waarom is de rente eigenlijk verlaagd? De Zweedse Riksbank is bezorgd over het nagenoeg uitblijven van inflatie. Kortom, de prijzen in de winkels stijgen nauwelijks. Dat is al een tijd aan de gang en kan leiden tot grote economische problemen. Met de maatregel hoopt de bank het tij te keren.

De bank was lange tijd erg voorzichtig met renteverlagingen. Ze hoopte dat de Zweden zo hun schulden zouden verlagen, maar het omgekeerde is gebeurd. De schuldenlast per gezin is alleen maar toegenomen.

Oekraïne en Finland

Daar komt bij dat de Zweedse economie minder goed draait dan gehoopt. Dat zei minister van financiën Anders Borg gisteravond op televisie.

Volgens hem komt dit deels door de crisis in Oekraïne. De Russische economie heeft hiervan fors te lijden, wat ook de Finse economie raakt. Finland is sterk afhankelijk van handel met Rusland. De Zweden doen veel zaken met de Finnen en voelen de gevolgen zo indirect, aldus Borg.

De consumptie van de Zweden in eigen land is het probleem niet, meent Borg. Die is juist groeiende.

Reacties

reacties