Welke beroepen zijn (niet) gewild in Zweden?

Beroepen in Zweden

IT-specialisten zijn in trek in Zweden. Foto: 123rf

Werk vinden in Zweden is zoveel makkelijker als er vraag is naar je beroep. Het Zweedse arbeidsbureau heeft nu een lijst gepubliceerd met knelpuntberoepen, evenals een lijst met beroepen waarvan Zweden er eigenlijk al meer dan genoeg heeft.

De prognoses voor nieuwe banen zijn redelijk gunstig.  Arbetsförmedlingen constateert dat bedrijven die diensten leveren aan andere bedrijven sterk in de lift zitten. Dit leidt tot goede mogelijkheden voor allerlei soorten ingenieurs en IT-specialisten.

Voor het komende jaar worden ook veel banen verwacht in de hotel- en restaurantbranche. Koks en bakkers zijn veel gevraagd. Telefonische verkopers zijn eveneens gewild, al is de verkoopbranche verder juist overbemand.

In Zweden is volop werk in de gezondheidszorg, de kinderopvang en de bouw. Denk in de zorg met name aan functies arts, vroedvrouw en gespecialiseerde verpleegkundigen als operatiezusters en spoedeisende hulp verpleegkundigen.

In  de bouw gaat het voor een deel om hoger opgeleid personeel, zoals ingenieurs en mijnbouwdeskundigen. Maar er is ook een groot tekort aan kraandrijvers, metselaars, loodgieters, vloerenleggers en dakdekkers. Automonteurs kunnen ook relatief makkelijk een job vinden.

Opleiding en ervaring

Het zijn allemaal knelpuntberoepen die ook voor potentiële emigranten aantrekkelijk kunnen zijn.

Het Zweedse arbeidsbureau waarschuwt er echter voor om niet zomaar te solliciteren. Opleiding en ervaring zijn almaar belangrijker. Wie de juiste scholing mist of geen ervaring heeft in het beroep waarnaar gesolliciteerd wordt, maakt weinig kans, waarschuwt Arbetsförmedlingen.

Overschot

Er zijn ook beroepen voor wie de markt momenteel verzadigd is. Dat wil zeggen dat er weliswaar vacatures zijn, maar dat de concurrentie zo hevig is dat het erg lastig kan zijn om een baan te vinden.

Zulke beroepen zijn fotografen, journalisten, biologen, bibliothecarissen, gezondheidsconsulenten, administratief medewerkers, verkopers in de detail- en vakhandel, vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers.

Voor mensen met deze beroepen is er niet genoeg werk. Wie een dergelijke job ambieert, zal het moeilijk hebben om in Zweden aan de bak te komen.

Ga je solliciteren in Zweden? Lees dan zeker ook deze tips voor het schrijven van sollicitatiebrieven!

Reacties

reacties