Zomer in Zweden: Genot onder de noorderzon

Zomer in Zweden

Het is zomer in Zweden! Foto: Johan Willner/imagebank.sweden.se

De zomer in Zweden laat zich deze week van zijn heetste kant zien. Zelfs in het uiterste noorden van het land kan het kwik tot boven de 30 graden stijgen. Maar hoe komt de Zweed de zomer door?

Menigeen heeft de jongste dagen al een duik in verkoelend water genomen. De populaire vakantieoorden aan de Zweedse westkust en op de Baltische eilanden Öland en Gotland zitten bomvol zonaanbidders. Wie zich elders bevindt, springt al snel in een van de duizenden meren.

Niet iedereen doet dat: ook nogal wat Zweden vinden het natuurlijke zwemwater in hun land aan de koude kant. Dat is het ook vergeleken met wat je in de Middellandse Zee aantreft. Maar voor die mensen biedt de waterkant in ieder geval kans om te zonnen, mochten ze dat wel leuk vinden.

Verwachtingen

Waar de winters in Zweden grote verschillen kunnen laten zien in temperaturen tussen het zuiden en noorden van het land, daar is het beeld in de zomer vaak gelijkmatiger. Het héle land maakt kans op warm weer, ook het deel dat boven de poolcirkel ligt.

In het noorden van Norrland zijn de komende dagen zelfs temperaturen van 32 graden mogelijk. In het zuiden kan het makkelijk 29 graden worden. De verwachtingen zijn bijna on-Zweeds goed en hoewel de voorspellingen voor de lange termijn wat onzeker zijn, lijkt het einde van het zomerweer nog niet in zicht.

Aardbeien

Voor de Zweden hebben de zomers een haast heilige betekenis. Bij de eerste streep zonlicht schiet de Zweed in een korte broek, ook al is het amper 15 graden. Sinds mensenheugenis is Midzomer, het moment van de zonnewende, hun belangrijkste feest (na Kerstmis). Als we de particuliere drinkgelagen na de officiële viering buiten beschouwing laten, vieren ze dit op een manier die uniek is met dansjes rond de meiboom, volksmuziek en kronen van wilde bloemen.

Het is ook in deze periode dat de eerste lokaal geplukte aardbeien worden gegeten. Die handel gaat daarna nog enkele weken door, aangevuld met frambozen, en overal in het land vind je langs de weg en op de parkeerplaatsen van supermarkten kraampjes waarin boeren hun oogst verkopen. Het fruit is geplukt door seizoensarbeiders uit Oost-Europa of nog verder, want de Zweden hebben zelf geen zin meer om zich in juni of juli over een aardbeienstruik te buigen.

Een land op slot

Hebben ze het dan zo druk, die Zweden in de zomer? Nee hoor. Integendeel. Zweden gaat zowat op slot in de zomer. De werkende mensen in het land hebben zo’n vijf weken vakantie per jaar, waarvan er vaak vier in de zomer worden opgenomen. Sommigen hebben zelfs nog meer vrij. Er zijn weinig landen in de wereld waarin zo weinig gewerkt en zo veel vakantie gevierd wordt als Zweden.

Hele bedrijven leggen collectief het werk neer om hopelijk van de zon te genieten en als ze open blijven, draaien ze van juli tot half augustus op halve kracht. Niet alleen de bouw, of kantoren en fabrieken: ook restaurants, musea, bibliotheken en openbare zwembaden kunnen in de zomer zomaar een paar weken de deur sluiten of de openingstijden fors beperken, met name in kleine gemeenten.

In de Benelux zou dit ondenkbaar zijn. Daar drijft de horeca op terrasjes, willen de musea toeristen lokken en beleven de zwembaden hun drukste periode in de zomer. In Zweden wil het personeel vakantie en een werkgever of bedrijfsleider doet daar niet moeilijk over. Die wil namelijk ook vakantie. Als dat ten koste gaat van klandizie en omzet, dan is dat maar zo. Er is meer in het leven dan werken.

Zomer in Zweden

Zomaar een meer, gisteren. Foto: DNZ

Geen ijsjes

Is er dan niets te beleven in zo’n zomer in Zweden? Jawel hoor. Het omgekeerde fenomeen bestaat eveneens: toeristische attracties die uitsluitend open zijn van midden juni tot midden augustus, ondanks dat ze ook buiten de zomermaanden best nog wat mensen zouden kunnen trekken. Er zijn evenementen, muziekfestivals bijvoorbeeld, maar vanwege de grote afstanden in het land moet je daarvoor zo ver reizen dat menig Zweed er zelden een meemaakt.

De kalender wordt in Zweden overigens een groter gewicht toegekend dan de zon. Op een zondag in het midden van augustus houdt het toeristenseizoen op, tegelijk met de fabrieksvakanties. Dat betekent dat je op de maandag erna op de populaire stranden van Öland plotseling geen ijsje meer kunt kopen, ook al kan het perfect strandweer zijn. Gesloten wegens einde seizoen, staat er dan op een bordje op de deur. Als er al iets staat.

Vrij is vrij in Zweden, en gesloten is gesloten. De Zweedse ondernemersgeest is soms wonderbaarlijk creatief, maar heeft zijn beperkingen.

Zomer in de stuga

Het respect voor de zomerpauze is echter groot en je hoort de Zweden zelden klagen over gebrek aan vertier onder de noorderzon. Ze maken het plezier wel zelf op de camping, het strand, op het water of bij een zomerhuis. Want ook dat laatste is typisch Zweeds. Heel veel Zweden hebben een stuga, zo’n bij voorkeur rood geverfd huis op het platteland waarin de vrije weken worden doorgebracht. En anders heeft broer, zus, oma of achterneef er wel een die ze mogen gebruiken.

De straten in Zweedse woonwijken kunnen uitgestorven zijn in de zomer. Niemand die geniet van het fijngemaaide gazon. Liggen de mensen te bakken op Mallorca of Kreta? Nee. Zulke bestemmingen zijn vooral voor en na de zomermaanden populair. De familie is gewoon in Zweden, maar zit ergens in een stuga.

Helaas is zon is geen zekerheid in de Zweedse zomer. Het mooie weer waarvan het land nu geniet, slaat weleens een heel jaar over. Julimaanden waarin de temperaturen blijven steken rond 17 graden en de hemels vervaarlijk grijs kleuren zijn geen uitzondering. Maar wellicht schuilt juist daarin de magie van de zomer. Wie aan de Costa del Sol woont, is zo gewend aan de zon dat ervan genieten niet meer dan een bijzaak is. Wie in Zweden woont, moet elke kans grijpen.

Reacties

reacties

Lees meer over:, , ,