Stockholm wil af van niet-Zweedse bedelaars

Zweden staat vijandig tegenover bedelaars

Zweden staat vijandig tegenover bedelaars. Foto: Gina Sanders

Stockholm wil van haar niet-Zweedse bedelaars af. De stad heeft zeventig dakloze EU-burgers een gratis terugreis naar het land van herkomst aangeboden. Dit meldt de krant Aftonbladet.

Er zijn altijd daklozen, bedelaars, rondzwervende alcoholisten en junkies geweest in de straten van Stockholm, zoals in nagenoeg elke grote stad. Volgens het stadsbestuur van Stockholm heeft de laatste tijd ook een toenemend aantal arme Oost-Europeanen de weg naar de Zweedse hoofdstad gevonden.

Vooral Roemenen zouden nu op straat bedelen. Een deel zijn Roma die in eigen land structureel gediscrimineerd worden en geen werk vinden. In Zweden slapen ze veelal in geïmproviseerde hutjes en tenten in bosrijke gebieden buiten het centrum.

“Politiek wil van ze af”

Vorige maand werd een telefonisch meldpunt in Stockholm geopend waar mensen terecht konden met vragen en meldingen over bedelaars en EU-migranten. Nu wordt dakloze EU-burgers een enkele reis naar huis aangeboden.

Volgens de chef van de Stockholmse sociale dienst gaat het om mensen die “buiten in onwaardige, onveilige en vaak illegale omstandigheden wonen”. Wie wil, kan meteen vertrekken, luidt het.

Anna Silver, die een inzameling voor EU-migranten organiseert, heeft echter niet de indruk dat het aantal bedelaars van binnen de EU zo enorm toeneemt. “Dit is een manier voor politici om af te komen van de mensen die ze hier niet willen hebben.”

Geen toekomst

Het Leger des Heils in de hoofdstad biedt aan 24 mensen noodopvang aan. Die zit wel vol, maar volgens een medewerkster maken migranten uit de EU weinig gebruik hiervan. Zij maken vaak rechtsomkeert als ze horen dat de familie moet worden opgesplitst om daar te mogen slapen.

Een terugreis ziet het Leger des Heils niet als een oplossing. Het zijn mensen die in eigen land geen toekomst hebben. “In Roemenië hebben deze mensen geen mogelijkheid om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze komen bijna allemaal terug.”

Geweld tegen bedelaars

Zweden heeft een traditie van openheid en tolerantie. Het land neemt naar verhouding ook veel asielzoekers op. Maar als het gaat om bedelarij, is van openheid en tolerantie minder te merken.

De laatste tijd zijn er in Malmö, Stockholm en Umeå gevallen geweest van mishandeling van bedelaars. De winkelketens Pressbyran en 7-Eleven waarschuwden intussen hun filiaalchefs voor stelende Roma.

Volgens een opiniepeiling vindt 56 procent van de Zweden het een goed idee om bedelen bij wet te verbieden. Slechts 23 procent noemt het een slecht idee. In de politiek wordt een verbod alleen gedragen door de xenofobe partij Sverigedemokraterna wier aanhang nog steeds groeit. De overige partijen hebben een verbod op bedelarij niet als programmapunt opgenomen voor de komende verkiezingen.

Lokale afdelingen van politieke partijen kunnen er echter anders over denken. In het stadsbestuur van Stockholm, dat bedelaars nu een gratis terugreis aanbiedt, zijn Sverigedemokraterna niet vertegenwoordigd. Daar zijn de conservatieve Moderaterna de grootste partij. Uit peilingen blijkt dat 69 procent van de aanhangers van de conservatieven tegen bedelarij is.

Noorwegen en Denemarken

Ontwikkelingen in de buurlanden doen vrezen dat het aantal bedelaars in Zweden verder zal toenemen. In Noorwegen hebben gemeenten sinds kort de mogelijkheid om bedelaars te verbieden. Wellicht wordt dit volgend jaar een wet op nationaal niveau.

In Denemarken is een gelijkaardige trend te zien. De politie in Kopenhagen jaagt bedelaars en daklozen de stad uit. Met Malmö om de hoek is de verwachting dat velen de wijk naar Zweden zullen nemen.

Reacties

reacties