“Stockholm beste woongemeente van Zweden”

Beste woongemeente van Zweden?

Stockholm beste plek van Zweden? Foto: Kalin Eftimov

Je kunt er alleen een woning vinden als je over een kapitaal beschikt of over tien jaar geduld, maar toch is Stockholm de beste woongemeente van Zweden. Dat beweert althans het tijdschrift Fokus.

Voor het negende jaar op rij vergeleek het blad alle 290 Zweedse gemeenten op 45 verschillende punten. Doel was te bepalen in welke gemeente je het best kan wonen als jongere, oudere, voor je familie, voor je werk en nog een boel andere punten. Fokus keek naar onder meer huizenprijzen, werkloosheid, breedbandvoorzieningen, sportaccommodaties.

Dat Stockholm de winnaar bleek zal sommigen verbazen. Woningen zijn er voor de meeste Zweden onbetaalbaar, huurwoningen zijn er alleen te krijgen als je heel lang in de wachtrij staat, en het leven is er in alle opzichten duurder dan elders.

Kortom, het is een hele toer om in deze woongemeente te kúnnen wonen, maar als je er eenmaal bent, lijken de mogelijkheden onbegrensd. Voor ouderen is het namelijk de beste plek van Zweden, oordeelt Fokus. En om te werken vind je in Zweden nergens een beter gemeente.

Het leven voor jongeren is alleen beter in de universiteitsstad Lund en in Solna, een voorstad van Stockholm. Als familiestad staat Stockholm “pas” op de dertigste plaats; geen toppositie maar ook geen schande op een lijst van 290 gemeenten.

Steden winnen

Uit de top-10 van de Fokus-lijst blijkt dat grote gemeenten in Zweden over het algemeen aantrekkelijker zijn voor zowel jongeren, ouderen als gezinnen, maar ook voor wie werk zoekt. Er is meer te doen, er is meer geld om de bevolking iets te bieden, en omdat er veel volk is, zijn er ook veel banen.

De vergelijking van Fokus wordt elk jaar gehouden. Stockholm was vorig jaar nog zevende. Toen werd het naburige Solna als winnaar uitgeroepen. Solna is nu tweede, gevolgd door Lund, Uppsala en Mölndal. De top-10 wordt afgerond door Göteborg, Nacka, Huddinge, Järfälla en Lidingö. Met uitzondering van Lund (Skåne) en Mölndal (bij Göteborg) allemaal gemeenten die dicht bij Stockholm liggen.

Leven op platteland

Het platteland trekt veel emigranten uit de Benelux. De voorzieningen en de mogelijkheden zijn er niet op het niveau van Stockholm, maar dat wil niet zeggen dat het leven er geen lolletje is. Integendeel.

De Nieuwe Zweed heeft het cijfermateriaal en de achtergrondinformatie van Fokus ingekeken. De komende weken gaan we een en ander verder toelichten. Dan komen ook de kleine gemeenten aan bod. We vertellen bijvoorbeeld in welke kleine gemeente het leven het beste is volgens Fokus, en waarom.

Reacties

reacties