Kiruna beste dunbevolkte gemeente van Zweden

Kiruna, Zweden

Kiruna is een prima woonplaats, zegt Fokus. Foto: 123rf

Op zoek naar een woonplaats in the middle of nowhere? Denk dan eens aan Kiruna. Dit is de meest aantrekkelijke dunbevolkte gemeente van Zweden, zegt het tijdschrijft Fokus. De Nieuwe Zweed vertelt waarom.

Stockholm werd onlangs verkozen tot beste woongemeente van Zweden. Dat gebeurde in de jaarlijke Bäst att bo-vergelijking van Fokus. Allen 290 Zweedse gemeenten werden naast elkaar gelegd en beoordeeld op 45 verschillende punten. Denk hierbij aan voorzieningen voor jongeren en ouderen, scholen, zorg, economie, werkgelegenheid, natuur, belastingniveau, opleidingsniveau en nog een boel andere criteria.

De test gaat al enkele jaren mee en krijgt steeds meer aandacht. Politici hechten waarde aan de positie van hun gemeente, burgers zien of hun woonplaats werkelijk zo goed of zo slecht is als ze denken, en emigranten die een gemeente zoeken, hebben een handig hulpmiddel. Want wie investeert in het buitenland, moet weloverwogen kiezen.

Klein en groot

Dat Stockholm als rijke, grote stad genoeg middelen heeft om aantrekkelijke voorzieningen voor de bevolking te scheppen, spreekt vanzelf. Stockholm vergelijken met een afgelegen dorp in de provincie is niet rechtvaardig. Daar is de portemonnee niet zo dik en stelt de bevolking andere eisen.

Fokus erkent dit onderscheid en heeft de gemeenten in vier groepen ingedeeld. We gebruiken de Zweedse begrippen:

 • glesbygd (dunbevolkte gemeenten, minder dan 5 inwoners per vierkante kilometer)
 • landsbygd (plattelandsgemeenten met minstens 5 inwoners/km2)
 • stadskommun (steden, 30.000 inwoners of meer of grootste plaats met minimaal 25.000 inwoners)
 • storstad (grote steden, met 100 procent van de bevolking in of nabij de belangrijkste plaats)

Van het type glesbygd zijn er in Zweden 33 stuks. Volgens Fokus is Kiruna de beste gemeente om in te wonen in deze categorie. Dat klinkt wellicht wat vreemd omdat Kiruna in het uiterste noorden van Zweden ligt; niet direct de meest aantrekkelijke locatie voor velen. Maar de gemeente heeft veel te bieden. En daarbij staat en valt zowat alles bij de aanwezigheid van de ijzerertsmijnen die de economie van Kiruna bepalen.

Nauwelijks werkloosheid

Abisko, Kiruna, Zweden

Nationaal park Abisko, Kiruna. Foto: 123rf

In de mijnbouw is veel werk. Sterker nog: er is eerder een gebrek aan werkkracht dan een tekort. Met een werkloosheid van 4,5 procent scoort Kiruna ver onder het landelijke gemiddelde van 8 procent. De jeugdwerkloosheid, elders een groot probleem, is minimaal.

Negen procent van de inwoners (ofwel 2100 mensen) werkt bij het mijnbouwbedrijf LKAB. Dat personeel verdient ook goed. De salarissen in de mijnbouw zijn hoog en dat leidt tot een levendige detailhandel, hoge gemeentelijke inkomsten en goede voorzieningen voor kinderopvang en bejaardenzorg.

Woningen en natuurschoon

Kiruna scoort alleen niet goed als het gaat om woningen voor jongeren, constateert Fokus. Er is een tekort, maar ook daar wordt aan gewerkt. Door wie? LKAB.

Fokus constateert dat het tegelijk gevaarlijk is dat de gemeente zo afhangt van de mijnbouw. Gaat de nu stabiele ertsprijs ooit omlaag, zal Kiruna dat meteen merken. Daarom probeert de gemeente ook andere sectoren in de economie een duwtje in de rug te geven.

Laten we verder niet vergeten dat Kiruna ook scoort op het gebied van natuurschoon. Met onder meer het nationale park Abisko binnen de gemeentegrenzen is het een belangrijke plaats voor mensen die van bergwandelingen, trektochten, vissen en de grote eenzaamheid van Norrland houden.

De tien aantrekkelijkste glesbygd-gemeenten (van 33) volgens Fokus:

 1. Kiruna
 2. Åre (vooral goed voor jongeren)
 3. Lycksele (goed in alle opzichten en met name voor de jeugd)
 4. Gällivare (gemiddeld op alle vlakken)
 5. Krokom (famileleven scoort goed)
 6. Malung (fijne woongemeente voor ouderen)
 7. Arvidsjaur
 8. Jokkmokk
 9. Vindeln
 10. Ljusdal

De vijf minst aantrekkelijke glesbygd-gemeenten volgens Fokus zijn Sorsele, Ragunda, Övertorneå, Åsele en hekkesluiter Bräcke.

Tot slot: doet zo’n rangschikking ertoe? Is het werkelijk zo dat de ene gemeente beter is dan de andere? Op zich weet iedereen dat er verschillen zijn tussen gemeenten. Fokus gaat echter verder dan een oppervlakkige vergelijking. Het onderzoeksmateriaal is tot stand gekomen in samenwerking met de internationale handelshogeschool in Jönköping. Er zijn wetenschappers bij betrokken en die baseren zich niet op een eerste indruk.

Over een paar dagen kijkt De Nieuwe Zweed naar de plattelandsgemeenten en steden.

Reacties

reacties