Toerisme en nabijheid stad goed voor Varberg

Varberg, Zweden

Varberg aan de Zweedse westkust. Foto: Pixphoto

Varberg heeft het, als je de Fokus-test Bäst att bo moet geloven. De ligging aan de populaire westkust van Zweden maakt de plaats een toeristische hot spot. En door de nabijheid van Göteborg is het ook een aantrekkelijke woonplaats voor pendelaars.

Het tijdschrift Fokus vergeleek alle 290 gemeenten in Zweden. Dit jaarlijkse onderzoek Bäst att bo kijkt op basis van 45 onderdelen welke gemeente de beste plek is om te wonen. Een handig hulpmiddel voor wie een nieuwe woonplaats in Zweden zoekt.

Omdat het niet eerlijk is om een rijke grote stad te vergelijken met een piepklein dorp in de bossen, deelde Fokus de gemeenten in vier categorieën in, waarbij omvang en het aantal inwoners per vierkante kilometer bepalend was.

Varberg eindigde als beste in de categorie Plattelandsgemeenten (landsbygd in het Zweeds). Het criterium voor die groep gemeenten was een bevolkingsdichtheid van minimaal vijf inwoners per vierkante kilometer. De plattelandsgemeenten zijn in de meerderheid in Zweden: van de 290 onderzochte “kommuner” vielen er 164 onder deze noemer.

Populaire badplaats

Varberg dankt de eerste plaats voor een belangrijk deel aan de ligging. In de zomer is het een populaire badplaats. Veel mensen gaan er kamperen. Er zijn ook veel evenementen.

Volgens de gemeente levert Varberg elk jaar weer een gevecht om de derde plaats als het gaat om het populairste vakantieoord. Stockholm en Göteborg zijn de meest geliefde vakantiebestemmingen en onbereikbaar voor de andere Zweedse gemeenten, Varberg strijdt met Visby (gemeente Gotland) en Halmstad om het brons.

Het toerisme stimuleert het bedrijfsleven. Hotels en restaurants doen het goed met al die toeristen. De gemeente telt een relatief hoog aantal ondernemers en de werkloosheid ligt met 5,5 procent een eind onder het landelijk gemiddelde van 8. Met de kerncentrale Ringhals en houtverwerker Södra zijn er ook werkgevers van formaat.

Göteborg? Varberg!

De tweede sterke troef van Varberg is de nabijheid van het iets noordelijker gelegen Göteborg. Ondernemers profiteren daarvan; een bedrijf hebben in Varberg is bijna hetzelfde als ondernemen in Göteborg. Alleen zijn de kosten in Varberg lager.

Daar komt bij dat mensen die in Göteborg werken graag in het iets kalmere Varberg wonen. Er is nog ruimte en de prijzen zijn lager. De bevolking groeide met 750 personen in 2013; een cijfer waarvan de meeste plattelandsgemeenten in Zweden alleen maar kunnen dromen. Gezinnen met kinderen kiezen massaal voor Varberg. Om te voorkomen dat jongeren na de middelbare school verhuizen, is er een nauwe samenwerking tussen Varberg en de hogescholen in Borås en Halmstad.

De top-10 van Zweedse plattelandsgemeenten waarin het leven het best is volgens Fokus:

  1. Varberg
  2. Ystad (prima plaats voor gezinsleven en werkgelegenheid)
  3. Enköping (zoals Varberg profiteert van Göteborg, profiteert deze plaats van Stockholm)
  4. Nyköping (bekend van vliegveld Skavsta)
  5. Ängelholm
  6. Alingsås
  7. Lidköping
  8. Eslöv
  9. Norrtälje
  10. Gotland (het eiland telt slechts één gemeente)

Op de lijst van 164 gemeenten zijn er ook “verliezers”. De vijf gemeenten die het slechtst scoren zijn Färgelanda, Nordanstig, Ljusnarsberg, Storfors en Gullspång.

Eerder berichtte De Nieuwe Zweed over de algemene winnaar Stockholm en over de “beste” dunbevolkte gemeente Kiruna.

Reacties

reacties