Uppsala is “beste Zweedse stad” volgens Fokus

Uppsala in Zweden

Uppsala beste stad van Zweden? Foto: 123rf

Niet minder dan 14 procent van de bevolking van Uppsala studeert voltijds aan de universiteit. Een jonge stad dus, en volgens het tijdschrift Fokus de beste “stadskommun” waarin je in Zweden kunt wonen.

Onder de noemer Bäst att bo brengt Fokus elk jaar in kaart waar het goed wonen is in Zweden. Daarvoor hanteren ze niet minder dan 45 verschillende criteria. Alle 290 gemeenten worden vergeleken.

De Nieuwe Zweed, altijd op zoek naar de beste woonplaats, besteedt deze zomer in een serie artikelen aandacht aan de Bäst att bo-vergelijking.

Waar jongeren naartoe gaan

Omdat een klein dorp niet de mogelijkheden van een grote stad heeft, deelt Fokus de plaatsen in vier categorieën in. Eerder zagen we dat Kiruna won bij de dunbevolkte gemeenten en Varberg bij de kleinere landelijke gemeenten.

Uppsala wint van 45 andere gemeenten in de groep Stadskommuner. Hieronder verstaat Fokus gemeenten met minimaal 30.000 inwoners en/of een grootste plaats binnen de gemeente met 25.000 inwoners of meer. Ook een aantal kleinere gemeenten vallen in deze categorie omdat ze grenzen aan een grote en daarvan rechtstreeks profiteren.

Kenmerkend voor de stadskommuner is dat ze groeien en veel jongeren uit de plattelandsgemeenten trekken.

Uppsala, met 200.000 inwoners de vierde stad van heel Zweden, dankt de eerste plaats grotendeels aan de universiteit. Er zijn weinig gemeenten in Zweden waar het zo goed is om jong te zijn, maar ook de voorzieningen voor ouderen en gezinnen behoren tot de beste. Aan werkgelegenheid ontbreekt het evenmin.

Woningnood

Toch heeft de aantrekkingskracht op jongeren een schaduwzijde, constateert Fokus. Er is een enorm tekort aan studentenwoningen. Menig student in deze Zweedse stad slaapt tijdelijk bij studiegenoten, of betaalt woekerprijzen voor tijdelijk beschikbare kamers of studio’s. Internationale studenten vinden een slaapplaats in gymzalen.

Het tekort aan woonruimte voor studenten hangt samen met de woningnood die in alle grotere Zweedse gemeenten heerst. Zweden heeft op zich geen tekort aan beschikbare woningen. Alleen liggen verreweg de meeste van die woningen op het platteland of in dorpen in afgelegen gebieden.

De gemiddelde Zweed wil in de stad wonen, maar daar worden te weinig woningen gebouwd om aan de vraag te voldoen.

Studentensteden

Dat onderwijs een belangrijke trekker is voor de gemeenten in de categorie Stadskommuner blijkt ook uit de nummers twee en drie. Linköping en in mindere mate Örebro zijn eveneens plaatsen met universiteiten en een goede reputatie als steden voor jonge mensen. Ook Umeå en Växjö staan bekend als universiteitssteden.

De top-10 van de stadskommuner volgens Fokus:

  1. Uppsala
  2. Linköping
  3. Örebro
  4. Västerås
  5. Umeå
  6. Helsingborg
  7. Växjö
  8. Halmstad
  9. Jönköping
  10. Karlstad

Östersund, de belangrijkste plaats in Jämtland, valt als elfde net buiten de top-10, maar geldt landelijk als de op een na beste gemeente voor ouderen.

Binnenkort het laatste deel in deze serie artikelen.

Reacties

reacties