Bosbranden Zweden eisen eerste slachtoffer

Hevige bosbranden teisteren Zweden.

Hevige bosbranden teisteren Zweden. Foto: Andrew Orlemann

De bosbranden die Zweden teisteren zijn nog niet onder controle. Intussen is er een dode gevallen en heeft de rook de stad Västerås bereikt.

De bosbranden in de provincie Västmanland, ten noordwesten van Stockholm, woeden al bijna een week. De brandweer werkt met man en macht maar krijgt geen vat op de situatie. Daardoor breiden de branden zich verder uit.

Het vuur begon in de omgeving van Sala. Ook de gemeente Fagersta is getroffen. De inwoners van enkele kleinere dorpen in de omgeving werden gisteren al opgeroepen hun woningen te verlaten. Deze morgen werd ook besloten om Norberg, een plaats met vijfduizend inwoners, te evacueren.

Mensen die wonen in het getroffen gebied en rook opmerken die met de branden verband houdt, wordt geadviseerd binnen te blijven. Ramen, deuren en ventilatie dienen gesloten te blijven. Op de Zweedse tv-zenders SVT1 en SVT2 zijn er regelmatig ingelaste nieuwsbulletins.

Brandlucht in Västerås

Vanochtend kwam het bericht dat de rook intussen Västerås heeft bereikt. In Västerås, de zesde stad van Zweden, hangt op meerdere plaatsen een brandlucht, melden mensen ter plaatse.

Intussen is het eerste slachtoffer gemeld. Bij Stabäck werd het verkoolde lichaam van een 30-jarige man gevonden. Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur die hout transporteerde is ernstig gewond.

Zo’n honderd brandweermensen proberen het vuur te bedwingen. Ook worden helicopters ingezet. Vandaag wordt assistentie verwacht van blusvliegtuigen uit Frankrijk en Italië.

Zweden maakt dit jaar een zeer warme zomer mee. In Västmanland was het gisteren 34 graden. Het heeft in grote delen van het land al weken niet meer noemenswaardig geregend.

Reacties

reacties

Lees meer over:,