Wonen in Stockholm: mooi, maar wie kan het?

Stockholm, Zweden

Stockholm wint. Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Dat Stockholm volgens het blad Fokus de beste grote stad in Zweden is om in te wonen, verrast niet. Maar dat wil niet zeggen dat er geen problemen zijn.

Onder de noemer Bäst att bo vergelijkt Fokus elk jaar de 290 gemeenten van Zweden. Er wordt gekeken naar voorzieningen voor jongeren, ouderen, gezinnen, naar de economie, natuur, de woningen en nog tal van andere criteria. De Nieuwe Zweed besteedt deze zomer extra aandacht aan de Fokus-vergelijking.

Omdat grote en kleine plaatsen zich verhouden als appels tot peren, deelde Fokus de gemeenten in vier groepen in. Eerder zagen we dat Kiruna, Varberg en Uppsala in hun categorieën de eerste plaats wegkaapten.

In de 47 gemeenten tellende categorie grote steden (waar 100 procent van de bevolking in de plaats zelf woont of zeer dichtbij) wint Stockholm voor Solna (een voorstad van Stockholm) en de universiteitsstad Lund in Skåne.

Bij de belangrijkste metingen behoorden alle drie tot de top van Zweden. De economie draait er goed, er is een lage werkloosheid, zowel jongeren als ouderen vinden er tal van voorzieningen, en ook voor gezinnen is het er goed leven.

Ongelijkheid in belastingdruk

De belastingtarieven zijn laag in de grote steden. In Zweden is woongemeente bepalend voor de hoeveelheid belasting die iemand betaalt. Alleen Vellinge, Kävlinge en Solna berekenen hun inwoners meer belasting dan Stockholm.

Dat zorgt voor ongelijkheid. In kleine gemeenten op het platteland, waar de voorzieningen toch al op een lager niveau staan, moeten de inwoners vaak tot 5 procent meer belasting betalen, ondanks dat ze een beduidend kleiner inkomen hebben.

Volgens onderzoekster Charlotta Melander, die Fokus begeleidde, delen de grote steden in Zweden ook een probleem: woningnood. Er zijn te weinig betaalbare woningen, er is amper nieuwbouw en daardoor is er geen doorstroming. Middenklassegezinnen met relatief hoge inkomens blijven steken in sociale woningbouw, te midden van de zwaksten in de samenleving, domweg omdat ze niets anders kunnen vinden.

Stockholm is de beste plaats om te wonen áls je er tenminste een plaats vindt om te wonen, luidt dan ook de conclusie van Fokus.

Malmö scoort slecht

De hoge scores van Stockholm en Göteborg wekken geen verbazing, maar de derde stad van Zweden, Malmö, staat slechts op de vijftiende plaats van de 47 gemeenten in deze categorie. Hoewel Malmö volgens de statistieken de hoogste temperaturen van alle gemeenten in Zweden heeft, is het woonklimaat er volgens Fokus een stukje minder. Dat komt vooral omdat het geen uitblinker is in de categorie gezinsleven. Daar staat Malmö pas op een povere 133e plaats in de algemene rangschikking.

De top-10 van de grote steden in Zweden volgens Fokus:

 1. Stockholm
 2. Solna
 3. Lund
 4. Mölndal
 5. Göteborg
 6. Nacka
 7. Huddinge
 8. Lidingö
 9. Järfäalla
 10. Täby

De beste gemeenten voor jongeren

 1. Lund
 2. Solna
 3. Stockholm

De beste gemeenten voor ouderen:

 1. Stockholm
 2. Östersund
 3. Göteborg

De beste gemeenten voor gezinnen:

 1. Lund
 2. Kungsbacka
 3. Härryda

De beste gemeenten voor werk:

 1. Stockholm
 2. Mölndal
 3. Nacka

 

Reacties

reacties