Voorzichtig optimisme over bosbrand Zweden

De bosbranden in Zweden zijn nog niet onder controle, maar volgens de reddingsdiensten ziet de situatie er beter uit dan gisteren. De brandbestrijders verwachten vandaag hulp van een Frans blusvliegtuig. Intussen is ook een toestel uit Italië gearriveerd.

Vanochtend kon het Franse vliegtuig nog niet vertrekken omdat er te veel rook in de lucht hing. Er is echter hoop dat de omstandigheden verbeteren. Het blusvliegtuig uit Frankrijk kan 6000 liter water in één keer vervoeren.

Het provinciebestuur hoopt dat het weer een handje meehelpt. Vannacht viel er in het gebied lichte regen en ook vandaag zijn er buien.

De bosbranden in de provincie Västmanland ten westen van Stockholm begonnen een week geleden nabij Sala. In totaal zou er bijna 200 vierkante kilometer bos in brand staan of hebben gestaan. Ter vergelijking: dat is een gebied groter dan een stad als Göteborg.

Bijna tweehonderd mensen doen mee aan de bluswerkzaamheden. Bovenstaande videobeelden zijn gemaakt door iemand in de omgeving van Sala.

Geen evacuaties meer

Bosbrand in Zweden

Brandbestrijder aan het werk. Archieffoto: Mitja Mladkovic

Norberg, waar vijfduizend mensen wonen, is niet langer bedreigd. Bewoners van het kleinere Gammelby, die eerder werden geëvacueerd, kunnen in een aantal gevallen huiswaarts.

De meer dan 300 jaar oude fabriek Engelsbergs Bruk, die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, is door helikopters met water gebombardeerd.

Tot dusver is er één dode gevallen door de brand: een 30-jarige man uit Söderbärke in de provincie Dalarna, die werkte als transporteur van hout. Zijn 42-jarige chef raakte ernstig gewond. Volgens een collega waren de mannen maandagmiddag hout aan het halen in het bos en kwam het vuur veel sneller dichterbij dan verwacht.

Eigen blusvliegtuig?

Intussen is er ook kritiek op de gang van zaken rond de bosbrand. De groene Miljöpartiet vindt dat Zweden zelf een blusvliegtuig zou moeten hebben van het type dat nu vanuit Frankrijk en Italië is gekomen.

Volgens de minister van defensie, Karin Engström, maakt de EU het echter mogelijk om dergelijke vliegtuigen uit het buitenland te lenen. Een woordvoerder van de Zweedse rampenbestrijding zegt dat deze toestellen erg duur zijn, maar dat ze wellicht wel nodig zijn als warme zomers zoals de huidige normaal worden.

Reacties

reacties

Lees meer over:,