Blussen van bosbrand Zweden in volle gang

De bosbranden in Zweden woeden voort maar lijken zich niet verder uit te breiden. Er wordt nu volop geblust met de vliegtuigen die eerder deze week uit Frankrijk en Italië zijn overgekomen.

De branden begonnen negen dagen geleden in de provincie Västmanland, ten westen van Stockholm. Een gebied van naar schatting 150 tot 190 vierkante kilometer is volgens de laatste berekeningen getroffen door de brand.

De brandweer probeert ervoor te zorgen dat de brand zich niet verder uitbreidt. Hier gaat nu de meeste aandacht naar uit. Dit lijkt vruchten af te werpen, zo is te horen.

Blusvliegtuigen

De afgelopen 24 uur zijn circa honderd mensen in touw geweest met het blussen en de hulpverlening. Ook de blusvliegtuigen zijn diverse malen uitgevlogen. In totaal zijn er 322 bombardementen met water uitgevoerd over de bossen.

Een aanbod van Rusland om ook een blusvliegtuig te leveren werd afgewezen, naar verluidt omdat het luchtruim boven het gebied niet meer toestellen toelaat.

De politie is ondertussen een onderzoek gestart naar de oorzaak van de brand. Vermoed wordt dat de brand begon toen een machine van het houtverwerkingsbedrijf Stora Enso aan het werk was bij het meer Öjesjön.

Schade door bosbrand

Over de totale omvang van de schade die de bosbrand heeft veroorzaakt is nog onduidelijkheid. Bij de brand is tot dusver één dode gevallen. Naar schatting circa duizend mensen die in het gebied wonen hebben hun huis veiligheidshalve verlaten. Op sommige plaatsen mogen ze echter nu terug naar hun woning.

Omdat de waterbombardementen gevaarlijk kunnen zijn, worden mensen die zich bevinden binnen het gebied Västerfärnebo, Hästbäck, Ängelsberg en Virsbo aangeraden te vertrekken.

Veel Zweden en Zweedse bedrijven hebben eten en andere spullen geschonken aan de mensen die getroffen zijn door de brand als ook aan degenen die meewerken met het gevecht tegen het vuur.

Chaotische hulpverlening

De rampenbestrijding en hulpverlening zijn van vele kanten bekritiseerd vanwege het chaotische verloop. Premier Fredrik Reinfeldt heeft het verwijt gekregen dat hij zich pas laat met de gang van zaken is gaan bemoeien. Pas na een week meldde hij zich in Västmanland. Voor hem was koning Carl Gustaf al gaan kijken.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), de vereniging van Zweedse gemeenten en provincies, gaat onderzoeken hoe de taakverdeling bij grote rampen beter kan worden georganiseerd. Bij de brandbestrijding zijn meer dan twintig overheidsorganisaties betrokken. Het is volgens de SKL niet altijd duidelijk wie wat doet.

Ook andere organisaties hebben laten weten kritisch te gaan kijken naar de eigen handelwijze tijdens de ramp.

Reacties

reacties

Lees meer over:,