Bosbranden in Zweden zijn onder controle

De bosbranden in Zweden zijn onder controle. De hulpdiensten hebben dit vandaag bevestigd.

Meer dan 200 personen zijn nog aan het werk om de branden te blussen. Dat wordt gemakkelijker gemaakt door de hevige regen die vandaag in de provincie Västmanland valt.

Bovenstaande beelden zijn gemaakt door het personeel van de blusvliegtuigen die de voorbije dagen meehielpen.

Nog maanden blussen

Toch kan het nog maanden duren voordat de brand volledig geblust is. De bosbrand, de grootste in Zwedens moderne geschiedenis, begon bijna twee weken geleden.

De regering heeft intussen 300 miljoen kronen gereserveerd als bijdrage in de kosten van de brandbestrijding en de hulpverlening.

De totale omvang van de schade is nog onbekend. Anna Henningsson van de brandweer vloog over het gebied en schat dat er circa 25 gebouwen volledig zijn verbrand. Hele boerderijen zijn volgens haar verdwenen.

Zo’n duizend mensen die in het getroffen gebied wonen hebben tijdens de brand elders een heenkomen gezocht. Een aantal van die mensen is intussen terug. Anderen wachten nog op het sein dat ze hun woning weer mogen opzoeken. Bij de ramp is één dode gevallen.

De vier blusvliegtuigen uit Frankrijk en Italië die bij het blussen meehielpen mogen naar huis. Wel zijn er nog twaalf helikopters beschikbaar om het terrein met water te bombarderen.

Politieke discussie

In het kielzog van de bosbrand is politieke discussie ontstaan over de rampenbestrijding in Zweden. De aanpak van de brand is volgens velen chaotisch verlopen. De politiek toonde pas laat belangstelling voor de gebeurtenissen in Västmanland.

Met de verkiezingen voor het parlement voor de boeg zal het laatste hierover nog niet gezegd zijn.

Reacties

reacties

Lees meer over:,